Kyrkan står upp mot terrorns världsbild

Ärkebiskop Antje Jackelén är en av de kyrkoledare som skriver om samverkan och ansvar i kampen mot terrorn

Efter sommarens brutala mord på en präst i Saint-Étienne-du-Rouvray uppmanade Facebook-gruppen Mittkors människor att ta bilder av sig själva med ett kors för att på det sättet stödja förföljda kristna. Det har rört upp känslor, bland annat i Svenska kyrkan.

Bakom terrorism finns alltid en svartvit världsbild. Det gäller också den extremistiska islamism som motiverat de senaste årens terrorattentat i Europa. För terroristerna existerar inga möjligheter till samexistens, samtal eller lärande mellan människor med olika tro.

Terrorns budskap

Korkat naturligtvis, men det är just det budskapet terrorn ska förmedla. Dessvärre är det ofta framgångsrikt. Rädslan för andra religioner i allmänhet och muslimer i synnerhet är i dag en grundton i europeisk politik, och också i Sverige finns det krafter som ser tillvaron som en kamp mellan kulturer.

Då kan till och med en oskyldig handling, som att bära ett smycke i form av ett kors, göras till ett sätt att välja sida. Och ett sätt att bekräfta terroristernas världsbild.

Inte gömmas undan

Det är precis det som är problemet med Mittkors. Det handlar inte om att religiösa symboler eller någons tro ska gömmas undan, utan om att de inte borde bli signaler om kulturkamp.

I Dagens Nyheter skriver i dag företrädare för de största judiska, kristna och muslimska samfunden i Sverige ett upprop för samverkan, ansvar och gemensamt avståndstagande från terrorn. Tillsammans argumenterat för tro, kunskap och kultur.

Och naturligtvis har de rätt.

Den viktiga konfliktlinjen i dagens Europa går inte mellan islam och kristendom, eller mellan européer och invandrare. Den går mellan de som väljer att betrakta världen i svart och vitt, och de som vågar mötas över trons gränser i ett ovillkorligt avståndstagande mot terrorn.