SD sviker både kvinnor & äldre

PERSONALEN SLITS NER När de anställda inte orkar längre är det de gamla som drabbas. Kravet på sex timmars arbetsdag har 
funnits i flera år men Alliansen och deras kompisar i Sverigedemokraterna tycker att det är för dyrt. (Bilden är en genrebild).

22 mars 2016. Arbetstid

Sverigedemokraterna är bara ännu ett direktörsparti. I Göteborg springer de med Alliansen och lägger ner det framgångsrika försöket med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende.

Förlorare är både undersköterskor och gamla som bor på hemmet.

De nya Moderaterna

Men Sverigedemokraterna har blivit de nya Moderaterna. De samlar väljare på Östermalm i Stockholm och sätter folk på plats i Göteborg. Moderata Maria

Rydén avfärdar arbetstidsförkortningen på Svartedalen som ett populistiskt projekt som slösar med medborgarnas pengar och Sverigedemokraterna håller med.

Därmed kan vi avfärda Jimmie Åkessons prat om ett parti som värnar de svaga.

Försöket på Svartedalens äldreboende har varit bra för just de grupper som normalt har svårt att hävda sig. Det handlar om undersköterskorna som nu orkar med jobbet och de gamla som fått mer uppmärksamhet.

Det var Vänsterpartiet i Göteborg som initierade projektet som körde i gång för drygt ett år sedan. 70 anställda på äldreboendet fick sänkt arbetstid med bibehållen lön. 14 nya anställdes för att täcka upp och resultatet har kommit snabbt.

Gladare och lugnare

En första utvärdering visar att personalen har fått mer tid för de gamla. De anställda orkar mer, de känner sig friskare, mindre stressade och deras sjukfrånvaro har också minskat.

De gamla som bor på hemmet känner av stämningen och har blivit både gladare och lugnare.

– Jag är lite överraskad över att det blev så pass positivt, säger projektledaren Monica Axhede till Göteborgs-Posten.

Egentligen borde det vara självklart. När många inom äldreomsorgen inte orkar jobba heltid är det något fel på jobbet. Kravet på sex timmars arbetsdag har funnits i många år, men är särskilt angeläget i tunga jobb inom vård och omsorg. Alliansen och deras kompisar i Sverigedemokraterna tycker att sextimmarsförsöket är för dyrt, men Göteborgs stad driver väl inte äldrevård för att tjäna pengar?

Anställda slits ner

De ständiga nedskärningarna i välfärden har lett till pressade arbetsscheman. De anställda har slitits ner, fått psykiska och fysiska besvär och allt fler har sjukskrivits för att de helt enkelt tagit slut. När de anställda inte orkar mer är det de gamla som drabbas.

När undersköterskorna inte får anständigt betalt är frågan vilka som i framtiden vill ta jobben. Enligt SCB:s prognoser kommer det att saknas 160 000 undersköterskor 2035 och vilka ska då ta hand om våra gamla?

Sverigedemokraterna har alltid påstått att de värnar de gamla, men nu vet vi att de är som vilka högerpolitiker som helst.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.