Wallenberg smäller minister på fingrarna

Staten och kapitalet sitter inte i samma båt

Jacob Wallenberg är inte arg, men djupt besviken över regeringens tafatta klimatpolitik.

Under våren har kritiken mot regeringens klimatpolitik inte varit nådig. Forskare har underkänt politiken och regeringens egna klimatpolitiska råd skakar på huvudet. Det duger inte. Nu när Greta Thunberg slutat klimatstrejka får andra ta vid.

Jacob Wallenberg hörde sitt kall.

Taktpinnen

– Det är näringslivet som faktiskt kan genomföra den gröna omställningen, säger Jacob Wallenberg i Dagens Industri.

I intervjun får han bre ut sig om vad han som Svenskt Näringslivs ordförande anser är landets utmaningar.

Klimat och energi är hans hjärtefrågor. Där finns det många problem man behöver ta itu med. Om politiken ville och lade i en högre växel, vill säga.

Regeringen har tappat styrfarten. Därför borde näringslivet ta vid, menar han. Det är där pengarna finns och så även visionerna och handlingskraften.

Wallenberg ser såklart en vinning på att ställa om både på ett personligt plan men också för att Sverige ska fortsatt vara konkurrenskraftigt.

Framtiden

Han är less på att vänta. Politiken gör inte tillräckligt. De är till och med bromsklossar till utvecklingen.

Om han fick bestämma hade staten byggt både höghastighetståg till södra Sverige och tåg till Oslo. Även en stabil elförsörjning.

Men dessa planer har regeringen stoppat eller skjutit på framtiden. Energiförsörjningen är en annan fråga som man tänkt ska lösas i framtiden.

Wallenberg får ta en kölapp. För han är inte ensam i sågningen.

Lång kö

I valrörelsen skrev 227 företag under en artikel för att politiker skulle ställa om och ställa krav. De krävde en poltik som ökar takten i omställningen för att tiden rinner ut.

De blev svikna.

Bland kritiker är industriarbetsgivarna rädda för att Tidöavtalet bromsar industriomställningen i norr. Inte heller LKAB är imponerade av den klimat- och energipolitik som regeringen för. Till och med företaget H2 Green Steel planerar för egen vindkraftverk för att klara elbehovet.

I höst ska regeringen presentera en klimatpolitisk handlingsplan, men vad den ska innehålla är än så länge högst oklart. Som Rominas Pourmokhtaris valslogan, snodd av Miljöpartiet, lydde förra sommaren: Klimatet kan inte vänta.

Det kan inte näringslivet heller. De verkar ta taktpinnen när regeringen sitter på avbytarbänken.

Chatten är avslutad men du kan läsa inläggen i efterhand.

  • Noor Karim
    14 juni 2023

    Tack för chatten! Ha en fin dag :)

  • 14 juni 2023

    Absolut , djupt orolig gör Sveriges framtid med denna regering . Är ju totalt handfallna .

    Det är regeringen som ska tag i miljö och energipolitik . Händer knappast något . Sedan ska näringslivet göra sitt .

    kirsteneriksson48

    Jag känner också oro. Tiden rinner ut och många viktiga beslut och investeringar behövs på plats redan nu.

    Noor Karim
  • 14 juni 2023

    Hej Noor!

    Politikerna så länge jag har varit intresserad av politiska beslut och om vad de tjaffsar om och lägger sin prestige i, de snackar skit och kör sina race partierna och har inget övers att samarbeta mellan blocken för att göra bra beslut för alla dvs lilla människan och företagen, det är svenska skattebetalarens pengar de spelar om, finns många exempel på hur politiker förhalar beslut och gör grova fel i besluten de gör

    Hälsningar från jari

    jari_valkola793

    Hej Jari, jag håller med och jag har sett liknande tendenser förut. Men en del frågor är så pass stora och essentiella att partierna måste diskutera och förhandla, för de frågorna går inte att lösa på en mandatperiod. Exempelvis klimat, energi och kriminalitet. Det blir mer långsiktigt och hållbart att ha en bredare uppgörelse.

    Noor Karim
  • 14 juni 2023

    Röstade blått, trodde och hoppades innerligen att SD skulle behärska sig men det sket sig rejält. Att de började snacka om Swexit var ett bevis på att de har tappat det helt.

    Deras klimatförnekande är skrämmande och deras motstånd gentemot det som stora delar av näringslivet efterfrågar för att Sverige fortsatt ska vara konkurrenskraftiga globalt och ta möjligheten att leda omställningen och utvecklingen är oförståeligt. Värnar man för Sverige så bör man lyssna på näringslivet och inte på regeringen samt SD.

    Fredrik

    Jag håller helt med. Regeringen bör verkligen passa sig för att ge efter för mycket till SD. Nu verkar det som att SD är de som styr dagordningen. Det kommer drabba Sverige och klimatet.

    Noor Karim
  • 14 juni 2023

    Det hedrar Wallenberg och kapitalet att de vill ta sitt ansvar förr landets bästa. Regeringen är ju fullständigt handfallen och inser tyvärr inte att de måste ta initiativet i klimatfrågan.

    J-CL

    Verkligen!

    Noor Karim