Fler barn skulle behöva omhändertas i Sverige

Tidöpartiernas nya lagar är ett slag i luften

 Ulf Kristersson och Camilla Waltersson Grönvall om förslaget att fler barn ska omhändertas.

Regeringen vill att fler barn ska omhändertas av samhället. Det kallas att stärka barnperspektivet. Det skrev den moderata socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall igår i Aftonbladet. På pressträffen efteråt backades hon upp av statsminister Ulf Kristersson.

En signal om att frågan är viktig.

Antagligen har regeringen rätt. Alldeles för många barn växer upp med vuxna som inte klarar av att ta sitt ansvar som föräldrar. Effekterna blir många gånger livslånga.

Det går naturligtvis att moralisera över föräldrar som inte räcker till, men det löser knappast barnens situation.

Trygga förutsättningar

Lite ytterligare stöd till familjen skulle däremot kunna göra skillnad. Men ibland räcker inte ens det. Då måste barn skiljas från sina föräldrar och få tryggare förutsättningar, även om det är ett stort ingrepp. Sannolikt borde det ske oftare än idag.

Och kanske är det problemet med regeringens planer. Det finns väldigt många, inte minst på landets socialtjänster, som skulle hålla med om att fler barn behöver omhändertas. Men det som saknas är inte lagar. Det är pengar.

– Menar regeringen allvar kan de börja med att ge socialtjänsten tillräckliga resurser, säger Heike Erkers som är ordförande för socialsekreterarnas fackförbund SSR.

Pengarna räcker inte

Hennes medlemmar vittnar om hur de stoppas från att föreslå omhändertaganden därför att den kommunala budgeten inte räcker till. Så får det naturligtvis inte vara, men det är så det är.

Dessutom skapar den pressade arbetsmiljön stor personalomsättning. Och problemen lär inte bli mindre när kommunerna nu tvingas spara.

Vi vet också att unga som omhändertas inte alltid får den trygghet de behöver. Socialdemokraterna föreslog häromdagen bland annat att staten ska kunna ta över kontrollen på HVB-hem som drivs av kriminella. En ganska rimlig tanke.

Ändrar lagen ändå

Nu ska regeringen ändå utreda hur lagen kan ändras, trots att de som kan frågan hävdar att det inte är den som är problemet. På något sätt är det rätt typiskt den här regeringen.

Bland annat tänker sig Tidöpartierna obligatoriska drogtester för föräldrar. Det ska bli lättare att omhänderta barn som utsätts för hedersförtryck. Dessutom ska barn i kriminella familjer oftare tas från sina föräldrar. Åklagare ska också får rätt att ta initiativ till omhändertagande, istället för socialtjänsten som idag.

Socialsekreterare är ju inte experter på kriminalitet, förklarade Ulf Kristersson myndigt.

En rimlig motfråga blir om åklagare är experter på barn?

Allt ser ut som en spik

När allt som finns i verktygslådan är en hammare ser alla problem ut som en spik. Tidöpartiernas hammare är hårdare tag om nya lagar. Med den bankar man frimodigt på alla samhällsproblem, antingen det hjälper eller inte.

Om regeringen verkligen vill stärka barnperspektivet finns det saker att göra. Men det skulle kosta pengar. Det är billigare att tillsätta en utredning om strängare lagar för att sedan kalla till presskonferens.

Räkna med att regeringens rum för presskonferenser kommer att vara hårt bokade de kommande åren.