De ger sjuka rätt att bada

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-12-28

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att bada är en mänsklig rättighet. Men inte för alla. Den värdigheten har svårt sjuka och sängbundna åldringar inte haft. Nu får de chansen.

Tacka två sjuksköterskor i Örebro för det.

Allt började en decembernatt 1997. På universitetssjukhusets intensivvårdsavdelning i Örebro vakade Carina Åberg och Per Odencrants över en svårt hjärtsjuk patient.

– Trots att vi tvättat med lappar och handdukar tyckte vi det luktade svett och urin. Vi led med den sjuke och började bolla idéer hur de som bäst behöver bada även ska få göra det, berättar de.

Tänk om vi som badkar kunde använda våra barns plaskdamm i plast, löd ett av förslagen. Det kunde blåsas upp och placeras i sängen.

Carina Åberg har arbetat i sjukvården i 31 år och Per Odencrants i 25 år. De har på intensivavdelningen upplevt den snabba utvecklingen av medicinsk teknik av respiratorer och dialysmaskiner.

– Men på ett område har tiden stått stilla. Det att lösa de svårt sjukas hygieniska behov. Trots att alla vet vilken stimulans och tillfredsställelse det är att känna sig ren, för både den sjuke, anhöriga och personal.

De båda sjuksköterskorna i Örebro kunde inte släppa idén med barnens plaskdamm som en badsäng för trafikskadade och långliggare inom intensivvården. Men även i hemsjukvården.

– De äldre blir äldre, och fler vill vårdas hemma. Men anhöriga och hemsjukvården har svårt att lösa badfrågan.

Det ena har gett det andra. Under snart fyra år har Carina Åberg och Per Odencrants ritat och utvecklat badsängen i plast. De har prövat olika system att tappa ur vattnet och att klara sängens rengöring.

Nu är badsängen färdig, mönsterskyddad och patentsäkrad.

Snabbt och enkelt rullas den in under patienten samtidigt som sängen bäddas.

– Det är vanligt att personal kommer med idéer om förbättringar. Men många orkar inte fullfölja och tränga sig igenom alla bestämmelser. Sjukvården behöver ett nätverk som uppmuntrar och hjälper anställda att utveckla förslag. Vi gav aldrig upp utan trodde på sängen. Behovet är ju stort.

Stöd har de fått av Uppfinnarcentrum i Karlskoga och av Almia. Uppmuntran i form av kvalitetspris av det egna sjukhuset. När de på medicinska mässor visar sin badsäng är gensvaret stort från personal och sjukhus.

Genombrottet kom när Carina Åberg och Per Odencrants fick det prestigefyllda Guldäpplet för bästa vårdförslag.

Nu tillverkas sängen i Karlskoga och kan ge jobb på en ort som drabbats hårt av arbetslöshet.

– Vi tror den kan bli en storsäljare. Den saknar praktisk och prisvärdig motsvarighet i övriga världen, säger Göran Johansson på sjukvårdsföretaget Varsam. Det är en produkt som skapats av lidelse och kunskap hos anställda inne i vården.

Rolf Jansson

Följ ämnen i artikeln