Dags att sluta sandlådekriget

Det är mindre än två veckor sedan regeringen föreslog att 100 miljoner årligen skulle skäras ner på försvaret.

Detta trots att ÖB varnade för en brist-ande svensk försvarsförmåga. När försvaret väl är utbyggt till 2023 räcker det bara för att försvara Sverige en vecka. 

Många har känt sig genuint oroade -efter Rysslands annektering av Krim och över oroligheterna i östra Ukraina. Rysslands argumentation har dessutom -skapat ängslan i flera länder med rysk-talande minoriteter. Det finns inget som talar emot att samma sak inte kan hända även där.

Rysslands möjligheter till påtryckningar är dessutom stora. Flera länder i Europa är helt beroende av den ryska gasen och väljer därför att tala tyst om det som pågår i vårt närområde.

En plötslig reträtt

Regeringen verkar under trycket av dessa oroligheter ha fått kalla fötter -nere i sin skyttegrav. De beordrar nu en plötslig reträtt från tidigare positioner.

I stället föreslår de en välbehövlig -satsning på både flygvapnet och marinen. -Regeringen verkar också ha lyssnat på försvarsmaktens önskemål om att detta kräver fler, inte färre, tillsvidareanställda inom försvaret.

Att regeringen kommit till sans när det gäller besparingarna verkar emellertid inte hindra dem från att försöka gräva nya skyttegravar mellan sig och andra par-tier.

Oseriösa analyser

I stället för att försöka bli överens inom ramen för försvarsberedningen går -allianspartierna fram med en egen uppgörelse. Det är att slänga grus i maskineriet. Om fyra av åtta partier blir överens på en hög detaljeringsnivå minskar -möjligheterna att få till stånd en bred enighet.

Men ännu värre är det med de oseriösa analyserna av de framtida kostnaderna och med finansieringsförslagen.

Det kan säkert finnas skäl att höja dagsböter och förseningsavgifter om man är sen med deklarationen. Men att specialdestinera dessa pengar till ubåtar eller Jasplan blir bara löjligt.

Ännu värre är förslaget om en neddragning på regeringskansliet. För drygt två år sedan slogs regeringen med näbbar och klor mot just ett sådant förslag.

Krisen är på riktigt

Nedskärningar skulle enligt Fredrik Reinfeldt ”få mer omfattande konsekvenser än vad man kanske har räknat med”. Det skulle leda till att ett 30-tal ambassader skulle få stänga och att det var nödvändigt att säga upp väldigt mycket -personal.

Nu när det finns en överhängande risk för regeringen att förlora i höstens val har de plötsligen ändrat sig. Det är inte seriöst.

Sverige behöver inte ett fortsatt sandlådekrig om försvarsbudgeten. Krisen i Ukraina är faktiskt på riktigt. 

Följ ämnen i artikeln