Reinfeldts haveri sitter på socialen

Antalet svenskar som måste ta socialbidrag för att överleva fortsätter att öka. Det berättade Sveriges Radios Ekot i går. 

Under de år borgerligheten styrt har antalet socialbidragstagare ökat med cirka 30 procent. 2006 var de drygt 84 000 personer, i fjol fick över hundra tusen människor socialbidrag i tio månader eller längre.

Det är ett underbetyg till nymoderat prat om att minska utanförskapet. Men det är också konsekvensen av den så kallade arbetslinjen.

I en utredningsrapport till den parlamentariska socialförsäkringsutredningen tittar man på hur de svenska

socialförsäkringarna står sig mot andra länders. Resultatet är nedslående: sjuk-, arbetsskade- och arbetslöshetsförsäkringarna har alla förfallit.

År 2005 hade bara ett annat land inom OECD en mer generös a-kassa än Sverige. I dag är vår arbetslöshetsförsäkring sämre än genomsnittet. Och bara var åttonde arbetslös får i dag en ersättning på 80 procent av den tidigare lönen.

För drygt ett år sedan förklarade Fredrik Reinfeldt att när a-kassan nu har havererat får arbetslösa söka ”stöd och hjälp av sina föräldrar, sin partner eller på annat sätt”.

Ungefär 40 procent av socialbidragen är förknippade med arbetslöshet och en fjärdedel av dessa bidragstagare är inte med i a-kassan, enligt siffror från Sveriges kommuner och landsting, SKL.

I dagarna redovisade Försäkringskassan siffror om den grupp som slängdes ut från sjukförsäkringen under det första halvåret 2010. Redan innan det året var slut var hälften tillbaka i sjukförsäkringen och en stor grupp hade helt lämnat försäkringssystemet.

Det är regeringen som med med­vetna politiska beslut har urholkat trygghetssystemen. Att skyddsnäten

inte längre fungerar syns på kommun­ens socialkontor.

Följ ämnen i artikeln