Kristersson borde låta EU styra skutan ett tag

Svenskarna tycker att Bryssel gör rätt och vi gör fel

Några tips? Ulf Kristersson hejar på EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Tro det eller ej, men svenska folket är faktiskt ganska förtjusta i EU. Till skillnad från våra politiska företrädare är vi varken särskilt snåla eller kritiska.

Tvärt om – enligt statistik från den nya Eurobarometern som kom i veckan är svenskarna faktiskt mer nöjda med EU:s utveckling än vårt eget lands. Undersökningen genomfördes i mars i år och baseras på intervjuer med över 26 300 EU-medborgare.

Sverige går utför

I Sverige tycker 70 procent att saker här hemma går åt fel håll, bara 23 procent av alla tycker att de går åt rätt håll. Vad gäller utvecklingen i EU tycker 41 procent av svenskarna att det går åt rätt håll och ungefär lika många att det går utför. Över 70 procent är faktiskt optimistiska kring EU:s framtid – fler än genomsnittet i EU.

Bilden av missnöjda svenskar som föraktar Bryssel behöver visst uppdateras. Vi är till ett av fyra länder där en majoritet av befolkningen är positiva till Europaparlamentet. Det i sig är dystra siffror för parlamentet, men det säger något intressant om svenskarna.

Mer än budget

I debatten här hemma pratas det om att vi är ”nettobetalare”, ordet som kan få den mest entusiastiska EU-förespråkare att snarka till. För svenska politiker är relationen till EU inget mer än den till EU:s budget. Kalkylerna visar att vi får mindre pengar tillbaka i form av EU-bidrag än vad vi stoppar in, mer än så behöver vi inte veta.

De verkar ha missbedömt svenska folkets inställning. En titt på den faktiska statistiken visar att vi faktiskt är intresserade, mer intresserade än de flesta. Och vi vill inte prata budget och besparingar, vi vill att EU ska fokusera på klimatet och support till Ukraina.

Stöttar Ukraina

Stödet till Ukraina har varit ofantligt dyrt. Genom medlemsavgiften till EU är vi svenskar med och ser till att Ukrainas befolkning fortsätter få sina löner och pensioner utbetalda, kan hålla skolor och sjukhus öppna trots kriget. Vi bidrar militärt och humanitärt. Totalt landar notan på drygt 33 miljarder euro. Trots det är hela 97 procent av svenskarna positiva till stödet. Det är överlägset störst andel i unionen.

Vi är kanske inte så snåla, trots allt. Just nu verkar vi till och med tycka att Bryssel sköter sitt jobb bättre än svenska regeringen. Kanske borde Ulf Kristersson och finansminister Elisabeth Svantesson låta sig inspireras.

Följ ämnen i artikeln