Krogen testar kollektivavtal

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-08

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

BLOCKAD Michael Mossberg står sedan i förrgår strejkvakt vid restaurangen Wild n fresh i Göteborg. Hotell- och restaurangförbundet har i en satsning försökt att få krogar att teckna kollektivavtal. Wild n fresh har hittills vägrat.

Till synes avgjordes den svenska borgerlighetens förhållande till arbetsrätt och kollektivavtal redan i augusti 2005. Då fick Fredrik Reinfeldt, efter viss möda, den moderata partistämman i Örebro att acceptera partiets nya linje.

Budskapet var svårsmält för stämmoombuden. Den svenska arbetsmarknadsmodellen, byggd på starka fackföreningar och mer eller mindre heltäckande kollektivavtal, har tjänat samhället väl.

Gamla moderater korsade sina fingrar, men svalde. Det handlade om att bädda för ett maktskifte.

Bilden bekräftades när arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i förra veckan slog fast den svenska linjen i processen om Vaxholmskonflikten.

– Om man inte kan ta till konfliktåtgärder runt kollektivavtalen faller den svenska modellen, sa Littorin.

Borgerlighetens nya hållning tycktes befäst, men så är det knappast.

I Göteborg har de hotell- och restauranganställdas fackförbund sedan en tid genomfört en framgångsrik kampanj för kollektivavtal och rimliga arbetsvillkor. Krog efter krog har letats upp och uppmanats teckna avtal för sina anställda.

39 nya avtal hittills

Sedan i februari har 39 nya avtal tecknats. För de anställda innebär det ordnade anställningsförhållanden, anständigt försäkringsskydd och avsättningar till framtida pensioner, bland annat.

För restaurangerna ger det en möjlighet att konkurrera på jämförbara villkor.

De flesta avtalen har slutits efter hårda förhandlingar, några sedan företagen varslats om blockad.

Fram till i tisdags hade dock ingen konflikt utlösts. Då sattes restaurangen Wild’n fresh i blockad. Trots varsel och möten med både fack och medlare vägrade ägaren, Sofia ­Appelgren, att skriva under ett kollektivavtal.

Alltså placerade facket ut blockadvakter, och delar av den unga borgerligheten blev skogstokiga.

Liknas vid mc-gäng

I Göteborg jämför de unga moderaterna – Littorins partivänner – facket med mc-gängen och lovar att ”ta fajten”. I riksdagen anser två centerpartister att den lagliga och fredliga fackliga aktionen är ”maffiametoder”.

Hotell- och restaurangfackets kampanj är viktig. Den handlar om att kollektivavtalen ska täcka större delen av arbetsmarknaden, och den gäller en bransch där problemen med oseriösa anställningsförhållanden är stora. Därmed blir fackets arbete också ett värn mot krav på statlig inblandning som ingen egentligen vill se.

I riksdagens frågestund avvisade Fredrik Reinfeldt i går lite försiktigt nya krav på dramatiska inskränkningar av de fackliga rättigheterna.

Det räcker inte.

Är det regeringens politik att värna den svenska modellen borde Fredrik Reinfeldt, och Maud Olofsson, ta sina partivänner i örat. Utan ­konflikträtten faller nämligen hela systemet med kollektivavtal.

Det har vi arbetsmarknadsministerns ord på.

IP

Följ ämnen i artikeln