Löfven gör fler smutsiga affärer

Gustav Fridolin riskerar att få äta upp sin kolbit.

Visst är vapenexporten till Saudiarabien är en smutsig historia.

Men statsminister Stefan Löfven har mer dirty business på gång. Mer bråk i regeringen väntar och nästa strid kan handla om Vattenfalls brunkolsbrytning i Tyskland.

Ni kanske kommer ihåg Gustav Fridolins brunkol i valrörelsen. Han stod och viftade med en kolbit i slutdebatten.

– Vattenfall, vårt största bolag, används för att bryta kol, utbrast han upprört.

Men det var då. Nu sitter Gustav Fridolin i en regering som har att hantera Vattenfalls brytning av brunkol i östra Tyskland. Och som vanligt riskerar hans parti att åka på stryk i de interna förhandlingarna.

Fem tyska gruvor

Planen har länge varit att sälja Vattenfalls tyska gruvor och allt pekar på att Stefan Löfven vill ge klartecken till försäljningen. Den kommer i sådana fall att bli en riktigt skitig affär.

Vattenfall är ett svenskt statligt bolag, men äger alltså fem brunkolsgruvor och tre brunkolskraftverk i den tyska regionen Lausitz. Företaget planerar att utvidga verksamheten, här finns Europas största brunkolsfyndigheter. Byar har ödelagts och fler människor kommer att tvingas lämna sina hem när den svenska statens bolag drar fram.

– Tyvärr är detta en konsekvens överallt där man bedriver gruvdrift, konstaterar Vattenfalls nordiska presschef Mikael Petrovic Wågmark på Svenska Dagbladets näringslivssidor.

Vill sälja dem

Vattenfall ödelägger alltså mark och släpper dessutom ut stora mängder koldioxid i främmande land. Vattenfalls tyska utsläpp är nästan dubbelt så stora som hela Sveriges utsläpp tillsammans. Företaget har dock krav på sig att minska sina koldioxidutsläpp, men man har ingen lust att minska på verksamheten.

I stället vill man sälja gruvorna till någon annan.

Det finns intressenter och om Vattenfall säljer gruvorna är man av med utsläppen. Det blir ju någon annan som släpper ut dem i stället. Det är en lättsinnig lösning, men den gillas av både industrin och socialdemokratin i Tyskland. Vattenfall står för tio procent av den tyska elproduktionen och den vill de behålla.

Det räcker inte

När Stefan Löfven i går besökte Tyskland var han inne på samma linje.

– Varför skulle vi vilja skada Tyskland, så här menar jag, finns det möjligheter att driva det vidare så.

Ett luddigt, men kanske ändå klargörande uttalande från statsministern. Trots risk för ökade koldioxidutsläpp och fler folkförflyttningar verkar han nöjd med en försäljning.

Men att minska Vattenfalls utsläpp räcker inte. Sverige ska inte bidra till ökade utsläpp någonstans. För klimatet vore det bättre att Vattenfall behåller gruvorna för att sedan avveckla dem i en takt som är anpassad till de tyska behoven. Det är mindre än ett år till nästa klimatmöte och det ställer helt andra krav på Sverige.

Om Gustav Fridolin tänker bidra till detta klimatspel, då kommer han att få äta upp den där kolbiten många gånger om.