Kvinnorna får plats i säkerhetspolitiken

En strålande glad Margot Wallström och FN-ambassadören Olof Skoog möter världspressen efter beskedet att Sverige har tagit en plats i FN:s säkerhetsråd.

På tisdageftermiddagen stod det klart: Sverige får en av de ickepermanenta platserna i FN:s säkerhetsråd under 2017 och 2018.

Sverige vann en majoritet av rösterna, 134 av 193, och besegrade konkurrenterna Italien och Nederländerna redan i den första omgången.

Den 1:a januari får Sverige sin plats vid bordet och blir dessutom säkerhetsrådets ordförande. Enligt utrikesminister Margot Wallström kommer kvinnors rättigheter, fredsbevarande och säkerhetsfrågor att toppa dagordningen.

Östtimors förre president, fredspristagaren José Ramos-Horta, har beskrivit hur viktiga Sverige kommer bli för att se på fattigdom och klimatfrågor som säkerhetspolitik.

”Tydlig röst”

I Sverige är Anna Kinberg Batra och Carl Bildt stolta och nöjda. Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström menar att Sverige i och med segern blir en ”tydlig röst för kvinnors rättigheter”.

Det är bara 16 år sedan FN antog resolution 1325 som lyfte in ett jämställdhetsperspektiv i frågor om fred, säkerhet och väpnade konflikter. Men fortfarande är det män som startar krig och inleder fredsförhandlingar. Kvinnorna reduceras ännu till offer och det sexuella våldet mot kvinnor i krigstid är fortfarande ett vapen, en strategi och en inkomstkälla.

Retade upp Arabförbundet

När Wallström 2010 blev FN:s generalsekreterares sändebud i frågor om konfliktrelaterat sexuellt våld var hennes uppgift att stärka kvinnors ställning både under och efter väpnade konflikter. Kanske kan man tala om att grunden till Sveriges ”feministiska utrikespolitik” – som sedan retat upp både Arabförbundet och vapenhandlarhögern – lades här.

Uppfattningen att kvinnors rättigheter och kvinnors deltagande i freds- och samhällsbyggnadsprocesser är en viktig förutsättning för en hållbar säkerhet är kontroversiell. Nu får den uppfattningen representation i vad som är världens viktigaste organ för att upprätthålla fred och säkerhet.

Det är ingen liten sak.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.