Försvarsbudgeten – ett skämt

Moderaternas försvarspolitik tar sig allt mer bisarra uttryck.

I söndags sa ÖB att om försvaret inte får ökade anslag så måste politikerna minska ambitionerna för verksamheten. Konkret handlar det om åtgärder motsvarande en nedläggning av hela marinen eller delar av armén eller flygvapnet.

Det är en varningssignal försvarsminister Karin Enström borde ta på största allvar. Men det verkar hon inte göra.

I dag har Försvarsmakten en ekonomi i balans. Det ÖB talar om är perioden från och med 2015. Om Försvarsmaktens anslag och uppgifter ligger kvar på nuvarande nivå kommer det då att saknas 3,5 miljarder kronor varje år.

Dessutom ska JAS uppgraderas, vilket inte är inräknat.

Detta är precis den utveckling ÖB började varna för redan förra året. Kostnaden för försvarsmateriel ökar. Det nya yrkesförsvar som ersatte värnplikten kostar mer än beräknat. Samtidigt ska Försvarsmakten göra allt den gör i dag. Utan mer pengar.

Det är helt enkelt en omöjlig kombination.

Moderaternas lösning är att tillsätta en grupp av tre moderata statstjänstemän med uppgift att föreslå nedskärningar. Det är samma upplägg de använde förra gången och som Riksrevisionen sedan kritiserade hårt.

Den gången strök en motsvarande grupp 32 materielprojekt, utan dialog med militär expertis. Bland annat tog man bort de obemannade spaningsflygplan som Sveriges soldater i Afghanistan behöver. Detta påverkade direkt säkerheten för soldaterna och beslutet fick ändras. I dag är 15 av projekten tillbaka igen.

Av försvarsbloggare kallas processen träffande för ”amatörernas afton”. Nu är det alltså dags igen.

Om ÖB:s varningar inte tas på allvar är läget allvarligt. Sveriges militära förmåga skulle försämras betydligt, samtidigt som utvecklingen i Ryssland är osäker och behoven av internationella fredsinsatser ökar.

Det vore olyckligt.

Följ ämnen i artikeln