Dumpa köttet på grillen i sommar

Grillade grönsaker.

Svenska folket, det är dags för skärpning. Vi kan inte fortsätta grilla biff och kotlett som om det inte finns en morgondag. Ska vi rädda miljön måste vi minska vår köttkonsumtion. 

Generellt har Sverige gjort stora framsteg på många områden när det gäller klimatutsläppet. Uppvärmningen av husen är ett område där vi faktiskt kraftigt har reducerat vår klimatpå­verkan.

Men två kära synder vägrar vi släppa taget om: resor och kött. Vi både flyger mer och äter mer entrecote.

Och det här gör att vi sammantaget har ökat vårt utsläpp menar Naturvårdsverket. I sommar lär grillarna gå varma och groteska mängder kött ­kommer att gå åt. Så har trenden sett ut de senaste 25 åren. Köttkonsumtionen har ökat med hela 40 procent sedan 1990-talet.

En förklaring kan vara att köttet sluppit ­undan ekonomisk styrning som andra miljöbovar. Hittills har ingen politiker vågat sätta ner ­foten för att åstadkomma förändring. Vad folk stoppar i sig är en känslig fråga. Till och med känsligare än att jorden går under.

Men det handlar också om kultur och gamla vanor. Vi äter kött som dussin­vara och inte lyxvara. Och var vi än vänder våra blickar möts vi av reklam för biff, hamburgare och andra kött­rätter. Men det finns de som försöker bryta trenden.

Tv-kocken Paul Svensson menar att det är dags att sätta grönsakerna i centrum och uppvärdera grön mat.

– Vem är det som har bestämt att ett blomkålshuvud inte är lika fint som en ryggbiff? För mig är bra blomkål det ­finaste man kan få. Jag vill slå ett slag för blomkålens status, säger Paul Svensson till sajten Allt om Stockholm.

Det är en uppmaning värd att lyssna på.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.