Överklassproblemen dominerade i tv-rutan

Alliansen försökte stjäla Mona Sahlins dag, men det var hon som fick sista ordet.

I går kväll var det Mona Sahlin som fick inleda SVT:s partiledarutfrågning, en timme i direktsändning.

Lite synd var det dock att hon satte sig i studion dagen innan Socialdemokraterna presenterar sitt valmanifest. Nu kom hon tomhänt och utan politisk programförklaring. Att tvingas hänvisa till manifestet som kommer om ”några timmar” är knappast att ge svar på tal.

Frågan är om ett valmanifest hade varit till någon nytta. Programledarna Anna Hedenmo och Mats Knutson lämnade knappast något utrymme för den socialdemokratiska politiken. I stället fick tv-tittarna bevittna det sedvanliga läxförhöret.

Programledarna hade förberett kniviga frågor för att kunna nita Mona Sahlin. Upplägget kan säkert vara roligt för det politiska etablissemanget, men de osäkra väljarna får inte mycket hjälp av ett så pass elitistiskt tv-format. De hade säkert större nytta av den ekonomiska debatten härom kvällen där Sverker Olofsson ställde vardagsfrågor till partiernas ekonomiska talespersoner.

Undersökningarna visar att väljarna tycker att jobb, skola och vård är de allra viktigaste valfrågorna. Men i gårdagens utfrågning av Mona Sahlin tog man i stället upp ämnen som:

Rut-avdraget som används av 1,3 procent av befolkningen.

Fastighetsskatten som berör en procent av befolkningen.

Förmögenhetsskatten som antagligen kommer att beröra några promillen när de rödgröna väl förhandlat den med näringslivet.

Lite trött blir man på en valrörelse som handlar så mycket om överklassens vedermödor. När kommer de verkliga frågorna upp i debatten?

Förhoppningsvis när det är Fredrik Reinfeldts tur att sätta sig i SVT-studion.

Nätet ska ju vara så stort i det här valet och det var twittrandet som redovisades av Axel Gordh Humlesjö som blev programmets höjdpunkt. Ungdomar hörde av sig: ”Jag och många av mina kompisar jobbar på bemanningsföretag och har sjukt dåliga villkor. ”Sluta att dalta med pensionärerna.”

Sveriges rekordstora ungdomsgrupp har hittills inte fått särskilt mycket uppmärksamhet i valrörelsen. Ungdomarna är arbetslösa, bostadslösa och medellösa för att studiemedlen aldrig höjs. Nu ska de rösta och förhoppningsvis kommer de att få några svar av de rödgröna redan i dag. I gårdagens tv-utfrågning fanns de i vilket fall inte med och man kan undra varför SVT satsar på moderna medier i ett tv-program som egentligen bara riktar sig till rika pensionärer.

Sverige har en rekordhög ungdomsarbetslöshet. Där har vi en fråga som kan få ungdomar att titta på valprogram. Ja, en fråga som faktiskt kan avgöra val.

Följ ämnen i artikeln