Kristdemokrater och sexualitet

Lagom till Kristi Himmelsfärd inför Kristdemokraterna ett nytt begrepp: Tvångsdelning.

Det är så de beskriver den delade föräldraförsäkring som de rödgröna vill ha. Socialdemokraterna vill ha fler pappamånader, Vänsterpartiet vill dela lika mellan föräldrarna och i helgen kommer Miljöpartiet att ta kongressbeslut på en del till mamman, en del till pappan och en del som föräldrarna själva får bestämma över.

Men Kristdemokraterna vill inte dela alls, de struntar i jämställdheten för de är bara ute efter pengarna.

Så här strax före hänryckningens tid vill partiet dessutom ta bort ett annat begrepp: Snabbhetspremien.

Och nu är Kristdemokraterna inne på själva sexualiteten. Snabbhetspremien är nämligen den föräldrapenning man får om man blir gravid inom dryga året efter första barnet. ”Så ska det inte behöva vara”, skriver Göran Hägglund på Aftonbladet Debatt. Det är rätt, händerna på täcket har väl alltid varit Kristdemokraternas paroll.

Nu finns det säkert kristdemokrater som tycker att jag är elak. De vill ju bara förlänga inkomstskyddet så att mammorna säkert inte hinner till jobbet mellan barnen.

Kristdemokraternas hälsominister Maria Larsson är mera rakt på. Lagom till valrörelsen kör hon igång sin stora kondomkampanj. Tre av fyra unga samlag sker utan kondom. En majoritet av 15–24-åringarnatycker inte ens att kondomen alltid behövs vid tillfälligt sex.

Unga män svarar att de hellre utsätter sig för risken att få hiv än att de avstår från sex bara för att de inte har en kondom till hands. Hiv-spridaren är i dag en heterosexuell man som inte vet att han bär på smittan. Klamydiaspridaren är en person som inte tar ansvar.

Maria Larsson ska ha all heder för sin kampanj. Den generation som nu debuterar är underinformerad. Killarna har lärt sig att tjejer äter p-piller och ytterligare en generation tjejer fortsätter att underordna sig.

P-pillret fyller 50 år i år. 90 procent av de svenska kvinnorna använder p-piller någon gång i livet. De introducerades som en seger för kvinnorörelsen och ett slut för oönskade graviditeter. På 60-talet vågade få kvinnor köpa kondom-er (det var lösaktigt) och blev de med barn fick de åka till Polen för att få abort, här hemma var det förbjudet. Med p-pillret fick kvinnorna äntligen kontroll över sina egna kroppar.

Men friheten har sitt pris. Hormonerna ökar risken för blodpropp och viss bröstcancer. En undersökning från Sahlgrenska sjukhuset visar att allt fler unga flickor slutar med p-piller på grund av depressioner och minskad sexlust.

Då föredrar jag Maria Larssons kampanj. Kondomer skyddar mot könssjukdomar och det är inte alls lösaktigt att köpa dem längre.

Följ ämnen i artikeln