En rimlig fred är faktiskt möjlig

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-01-30

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Familjen Abaas hus i Beit Lahia på Gazaremsan stormades tidigt på morgonen. Familjen låg och sov när deras hem plötsligt fylldes av israeliska soldater som utan förklaring började slå sönder familjens möbler och tillhörigheter. Pappa Naji fick sina händer bakbundna och fördes bort. En soldat pressade ner hans fru mot marken, samtidigt som han skrek glåpord och hot. Deras två små barn tvingades skräckslagna att se på.

Det här är en av de skakande vardagsskildringar som studenten Mohammed från staden Rafah på Gazaremsan har lagt ut på sin hemsida (http://rafah.virtualactivism.net/). Han beskriver en verklighet som präglas av våld och förnedring. Som föder hopplöshet, och hat.

Kommer ungdomar som Mohammed eller barnen i familjen Abaas någonsin att vilja leva i fred med israelerna? Det hoppas Israels före detta talman Avraham Burg och Yassir Abed Rabbo i PLO:s verkställande utskott. De har tagit initiativ till att utarbeta Genèveplanen, ett konkret förslag till ett fredsavtal mellan israeler och palestinier. I går var de i Sverige.

Enligt svenskstödda Gaza community mental health center är hälften av de barn som bor i områden som varit utsatta för israeliska attacker svårt traumatiserade. De vaknar av mardrömmar på nätterna, de kan inte koncentrera sig i skolan. De har slutat leka, de kissar i sängen. De senaste tre åren har 445 barn dödats av israeliska soldater, fler än sju tusen har skadats. En del har dödats då de kastat sten på tanks som invaderat deras bostadsområden, andra på väg till skolan. Barnen på Gazaremsan kan inte fly från våldet. De kommer i framtiden att vara Israels grannar. De måste tro på ett fredsavtal för att det ska vara hållbart.

I onsdags dödades nio palestinier utanför den israeliska bosättningen Netzarim i en av de värsta sammanstötningarna på flera månader. En av dem var en 11-årig pojke. I går drabbades Jerusalem av ytterligare ett avskyvärt självmordsattentat. Minst elva oskyldiga israeler dödades.

Genèveplanen visar att det finns en möjlighet att nå en fred som är rimlig och som har en möjlighet att vara hållbar. Det väcker hopp på båda sidor. På den israeliska sidan om att självmordsterrorn kan få ett slut, att det finns en partner som vill förhandla om fred.

Bland människor i Gaza väcker den hopp om att det bakom soldatansiktena, bakom bulldozrarna, stridsvagnarna och attackhelikoptrarna kanske trots allt finns ett folk som vill ha fred.

Det hänger på omvärlden om tankarna från Genève ska kunna leda fram till ett fredsavtal. Den israeliska regeringen och palestiniernas president Arafat måste förmås att komma till förhandlingsbordet. I omvärlden ingår Sverige.

I går togs Genèveplanens initiativtagare emot av hela den svenska regeringen. De är i Sverige samma vecka som statsministern står värd för en världsunik konferens mot folkmord, och samtidigt som den nya kommissionen mot massförstörelsevapen håller ett möte i Stockholm. Sverige kan spela roll. Sverige är ett stort, litet land.

Lisa Pelling

Följ ämnen i artikeln