Alla kommuner måste äntligen göra sin del

I morgon träffar Stefan Löfven Angela Merkel för att tala om hur EU ska göra i flyktingkrisen. Men Löfven har också stora utmaningar på hemmaplan.

Det skulle handla om Europa. Inför morgondagens möte med Angela Merkel hade Stefan Löfvens stab på statsrådsberedningen satt ihop tio punkter för en ny europeisk flyktingpolitik.

Några av punkterna förtjänar att ifrågasättas. Andra - som att antalet kvotflyktingar ska öka och att det ska öppnas lagliga vägar in i EU - borde vara självklara utgångspunkter för en union som säger sig försvara människovärdet.

Fördela ansvaret

Dessutom vill Löfven ha ett system där EU i katastrofsituationer kan fördela ansvaret för flyktingar mellan unionens länder. På den punkten kommer han inte att ha några problem att komma överens med den tyska kanslern.

Det skulle alltså handla om Europa, men det är knappast de europeiska punkterna som väckt störst uppmärksamhet efter Löfvens pressträff i dag. Rubrikerna handlar i stället om budgetens kommande etableringspaket och att alla svenska kommuner nu till sist ska tvingas ta sitt ansvar för flyktingmottagandet i Sverige.

En parallell till det europeiska kravet på att alla länder ska vara med och dela på ansvaret.

Hög tid

Det är verkligen hög tid.

Ansvaret att erbjuda skydd undan förtryck och förföljelse är ingenting vi i vårt land kan eller borde kunna välja bort. Det handlar inte om generositet, utan om en grundläggande mänsklig rättighet.

På sikt är flyktingarna, precis som alla andra, resurser för sin kommun och för sitt samhälle. Men på kort sikt ställer mottagandet krav på kommunen.

Just därför har det varit provocerande att tvingas se hur några av landets mest välmående kommuner konsekvent smitigt undan när det handlat om att ge människor som fått skydd i vårt land en möjlighet till ett nytt liv. I kommuner som Vellinge, Danderyd Vaxholm och Täby har det sällan funnits plats.

Tungt lass

Argumenten må ofta ha varit praktiska, men resultatet är att andra kommuner, ofta med betydligt sämre förutsättningar, fått bära ett tungt lass.

Den skeva fördelningen av flyktingmottagandet är bara en av den svenska integrationspolitikens ömma punkter. Men den är viktig.

Att alla kommuner nu måste vara med och ta ansvar för flyktingmottagandet betyder att vi kanske äntligen kan inse att asylrätten är alla svenskars gemensamma ansvar.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset