Ett misslyckande ska kallas misslyckande

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-06-23

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ams-topparna borde avsättas, skrev

Aftonbladets ledarsida lördagen den 26 februari. Nu har det skett. Den

7 juni blev det känt att Ams chefsekonom Sandro Scocco avgår på grund av ”en kärleksaffär”. Kärleken var dock inte nyare än att Scocco hunnit befordra sin partner till sin biträdande chef.

En vecka senare, den 16 juni, blev det klart att Ams-chefen Anders L Johansson, efter ”sex år på ett utsatt jobb” ville avgå för att bli generaldirektör för Statskontoret.

Sanningen bakom avhoppen är något mera brutal. Ledarduon fick sparken efter att den interna kritikstormen blossat upp på nytt. Den 2 juni hölls ett möte mellan Anders

L Johansson och facken Saco-S och ST. Där

redovisades nya arbetsplatsrapporter med förödande kritik mot både Johansson och Scocco. Bedömningen var att det bara var en tidsfråga innan kritiken skulle avslöjas i media. Det var dags att kasta in handduken. Anders L Johansson gick till arbetslivsminister Hans Karlsson och bad om ett nytt jobb.

Regeringen bedömde uppenbart att situationen blivit ohållbar. Omläggningen av arbetsmarknadspolitiken, i hög grad ett verk av Anders L Johansson och Ams ordförande P O Edin, är ett misslyckande. Ams har inte ens lyckats använda de medel man fått för kvalificerad utbildning medan miljarder gått till passiv a-kassa.

Med ett förbrukat förtroende internt, och externt från en samlad fackföreningsrörelse, liksom hos arbetslösa och väljare, skulle Johansson och Scocco inte klara sin viktigaste uppgift – att ta ner arbetslösheten och öka sysselsättningen. Därför fick de gå. Men inte till arbetslöshet utan direkt till nya välbetalda, ”glassiga” jobb. Det är ett missbruk av svensk förvaltningskultur.

Under deras tid på Ams har arbetslösheten stigit, den viktiga Ams-utbildningen nedrustats, de har infört ett teknokratiskt centralstyrt system där matchningen av jobb och arbetssökande och kontakterna med arbetsgivare och företag i långa stycken gått förlorad. En lojal personal har pressats till bristningsgränsen och hundratusentals arbetslösa har gått rundgång i passivitet och meningslösa åtgärder. Ett misslyckande ska kallas för ett misslyckande.

Nu måste en ny generaldirektör utses som har kunskap och erfarenhet och begriper hur arbetsmarknaden fungerar. Den naiva tron på en teknisk strategi med datorer, telefontjänster och kontroll av arbetslösa måste överges. Arbetsförmedling handlar om att matcha arbetslösa och jobb, ge personlig service och ha lokalkännedom om företag och arbetsmarknad.

Ams-chefen har ett av Sveriges viktigaste jobb. Det finns en rad kompetenta, erfarna och tänkbara kandidater: Anna Ekström, Sacos ordförande, Anna Hedborg, före detta

generaldirektör på Riksförsäkringsverket, Mona Sahlin, samhällsbyggnadsminister, Susanne Ackum, chef för Ekonomiska avdelningen på finansdepartementet, alla med stor kunskap om arbetsmarknaden. Tackar kvinnorna nej finns Göran Jonsson, avgående metallordförande, också utmärkt. Susanne Ackum platsar väl även på chefsekonomposten, liksom LO:s Irene Wennemo och Sacos Gunnar Wetterberg. Hans Karlsson och Göran Persson har bara att välja.

Lena Askling

Följ ämnen i artikeln