Höj ambitionerna i klimatpolitiken

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Om inte regeringarna sätter tuffare mål för år 2020 måste Köpenhamnsmötet betraktas som ett misslyckande”

SATSA GRÖNT, REINFELDT På klimatmötet i december måste Reinfeldt och regeringen visa vägen och se till att målen som sätts är hårdare än i Kyotoprotokollet.

4 JULI 2009. Klimatet blir säkert ett av ämnena när Fredrik Reinfeldt i dag håller tal i Almedalen. Många bedömare menar att decembermötet i Köpenhamn kommer att sätta betyget på det svenska EU-ordförandeskapet. Reinfeldt kanske talar om den stora utmaningen, om kommande möten med världens ledare.

Men vad kan vi egentligen vänta oss från Köpenhamn?

José Manuel Barroso nämnde tre punkter när EU-kommissionen besökte Stockholm i onsdags.

Måste inkludera u-länderna

”Det bästa vore bindande åtaganden från de rika länderna att minska sina utsläpp”, sa Barroso i P1-morgon. Dessutom gäller det att hitta mekanismer som får med u-länder som Kina och Indien. Och att lösa finansieringen för de fattigaste länderna, så att de klarar översvämningar och stormar.

Fredrik Reinfeldt har varit försiktigare om målen för Köpenhamn. Det blir svårt att komma överens om utsläppsminskningar till år 2020, sa han redan i december till Svenska Dagbladet. Till stor förskräckelse för både svenska och utländska klimatförhandlare.

Lever på gamla meriter

På hemmaplan har det inte heller hänt så mycket. Regeringen talar gärna om ”världens mest ambitiösa klimatpolitik”, men som Världsnaturfonden visade i går handlar det mer om tidigare åtgärder än om det som skett under denna mandatperiod. Koldioxidskatten är en nyckelfaktor. Den infördes under den socialdemokratiska regeringstiden.

Reinfeldts image som ”miljömupp” är en framgång för partikansliets pr-apparat, men motsvaras inte av verkliga åtgärder. Även agerandet i EU möter kritik. Miljörörelse och EU-förhandlare menar att Sverige drivit på för att de rika länderna i Europa ska slippa göra egna insatser.

Det gör läget svårare inför höst-ens klimatförhandlingar, även om EU fortfarande ligger före USA i sina löften.

Nästan oavsett hur det går i Köpenhamn kommer Fredrik Reinfeldt att förklara mötet som en framgång. Frågan är om det övertygar medborgarna.

Regeringen måste satsa högre

Dagens Kyotoprotokoll sätter bind-ande mål för hur de rika länderna ska minska sina utsläpp till år 2012. Om inte regeringarna sätter tuffare mål för år 2020 måste Köpenhamnsmötet betraktas som ett misslyckande.

Den förhandlingen är inte lätt.

Reinfeldt kunde ha förbättrat oddsen genom att också arbeta med andra idéer, som ett avtal mellan världens länder att spara energi för att rädda klimatet. Det är fullt möjligt inom klimatkonventionens ram. Bland miljöexperter finns redan en kritik att förhandlingarna blivit så byråkratiska att nya goda förslag inte får plats.

I vilket fall måste regeringen höja ambitionerna. Både om utsläppsmål i Köpenhamn och om en nationell klimatpolitik som hindrar Sverige från att halka efter i den globala utvecklingen.

ME

Följ ämnen

Följ ämnen i artikeln