Moralmammor i förskolebråk

En bra förskola lägger grunden.

Det pågår en intensiv förskoledebatt i sociala medier. Den handlar om storasyskons rätt att gå i förskolan medan någon av föräldrarna är hemma med ett nyfött småsyskon.

I de flesta delar av landet har de äldre syskonen rätt att gå i förskolan 15 timmar i veckan, det vill säga tre timmar om dagen. Allt fler kommuner väljer nu att öka antalet timmar vilket retat upp olika mammagrupper.

Moral

Ja, det handlar tyvärr mest om mammor, även om man skulle önska att fler pappor tog debatten om sina barn. I vilket fall rasar ordkriget på olika nätfora och argumenten är mycket moraliska.

Den som lämnar storasyskon på förskolan är ingen riktig mamma. Varför skaffar man sig barn om man inte vill vara med dem?

Svaren på påhoppen är bitvis rätt egocentriska. "Jag vill ha lugn o ro att shoppa, städa och vila."

Barnen

Men det finns ingen anledning att skuldbelägga någon förälder, det viktiga är att prata om barnen. Förskolan är ju till för dem. Det är där barnen lägger sin grund för fortsatt lärande, det kan handla om språkutveckling men också matematik. En bra förskola är en förutsättning för förbättrade Pisaresultat i framtiden.
Därmed är det viktigt att alla barn får ta del av pedagogiken var de än bo i landet och vare sig de är storasyskon eller inte.

Bättre debatt

En bra start på lärandet förutsätter dessutom fler utbildade pedagoger och mindre barngrupper. Nio av tio förskollärare jobbar med barngrupper som är större än Skolverkets riktmärken. Den rekommenderade gruppstorleken för 4-åringar är 9-15 barn, men i själva verket är det snarare 20 barn i varje grupp.
Mindre barngrupper, fler pedagoger och barn som välkomnas till förskolan. Sådant kan ju förskoledebatten också handla om.

Följ ämnen i artikeln