Dags för dialog med Hamas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-23

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Isoleringspolitiken har redan börjat krackelera.

Valet i Israel blev en otäck uppvisning i högerextremism. Kvar av det gamla arbetarpartiet som en gång byggde upp staten Israel finns nu bara spillror.

Premiärminister blir högerpartiet Likuds ledare, Benjamin Netanyahu med stöd av extremisten Avigdor Liebermans parti. Därmed styrs Israel av politiker som vägrar erkänna palestiniernas rätt till en egen stat och av en premiärminister som ansåg att det var för tidigt att avsluta kriget i Gaza.

Utsikterna för en fredsprocess är mörkare än någonsin. I morgon kommer den palestinske presidenten Mahmoud Abbas (Abu Mazen) till Sverige för samtal med statsminister Reinfeldt och utrikesminister Bildt. Sverige kan komma att spela en nyckelroll i och med EU-ordförandeskapet i höst.

Det är en ytterligt försvagad palestinsk president som kommer till Stockholm. Abu Mazen har hela tiden backats upp av USA och västvärlden men stödet bland palestinierna tycks bara sjunka. Det palestinska parlamentsvalet 2006 då Hamas vann en jordskredsseger säger mycket om Fatah-partiets bristande legitimitet.

Israels vanvettiga krig mot Gaza nyligen har stärkt Hamas. Opinions­undersökningar visar att Hamas stöds av en majoritet palestinier på Västbanken. President Abbas har till skillnad från politiker i väst som exempelvis senator John Kerry och utrikesminister Carl Bildt ännu inte besökt Gaza. Han beskylls för att vara alltför passiv och verkar mer mån om att kritisera Hamas än Israel.

Splittringen bland de palestinska fraktionerna är förödande men tyvärr skapat av västvärldens ogenomtänkta isoleringspolitik efter det palestinska valet.

Det finns dock en chans att reparera skadan nu. Bushregeringen är utbytt i USA mot en regering som ser ut att vilja sätta freden i Mellanöstern högst på dagordningen. Att John Kerry just varit i både Syrien och Gaza och att Washington stöttar de palestinska försonings­samtalen i Kairo på onsdag där terroriststämplade Hamas ingår säger något om en förändrad attityd.

Sverige har möjlighet att se till att EU blir en aktiv part i Mellanösternförhandlingarna. Faktum är att isoleringspolitiken redan börjat krackelera.

Europeiska parlamentariker från både Frankrike och Spanien träffar Hamas-ledare. Norge har på hög nivå gjort detta alltsedan Hamas vann valet för tre år sedan.

Precis som Sverige en gång bidrog till att PLO togs på allvar som den legitima palestinska parten att förhandla med är det hög tid att se till att dia­logen med Hamas påbörjas. Här borde Bildt kunna spela en konstruktiv roll.

Hamas rymmer både en politisk gren och en militant. Tyvärr har omvärldens isolering bidragit till att de militanta fått ökad makt men ännu finns möjlig­heten att se till att Hamas blir en aktiv del av byggandet av en rättvis fred mellan Israel och Palestina.

Bara det att Hamas bestämde sig för att ställa upp i det pale­stinska valet var ett erkännande av den palestinska myndigheten som ingick i Osloavtalets uppgörelse med Israel. Vid ett flertal tillfällen har Hamas politiska ledare Khaled Meshal uttalat sig för en tvåstatslösning utifrån 1967 års gränser. Det är mer än vad dagens israeliska ledare säger.

Budskapet till Abu Mazen från Sverige och EU bör vara: Gör upp med Hamas så ska vi bryta isoleringen.

Följ ämnen i artikeln