En seger för EU

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-23

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

23 juli 2008. Gripandet av krigsförbrytaren Radovan Karadzic är en seger för de krafter i Serbien som vill föra landet i demokratisk riktning. Det är dessutom en seger för stabiliteten på Balkan. Förtroendet kommer öka när Serbien klargör att man vill reda ut konflikter i det förflutna.

Men gårdagens nyhet är också en seger för EU. Unionens strategi för ett stabilare Balkan fungerar. I alla fall så här långt.

Karadzic och hans arméchef Ratko Mladic har varit internationellt efterlysta i tretton år, anklagade för folkmord och etniskt rensning under kriget i Bosnien i början av 1990-talet. Karadzic var den politiske ledaren, demagogen och nationalisten, som hetsade bosnienserber och paramilitära grupper att gå i krig mot bosniakerna, den muslimska befolkningen i Bosnien.

Styrde etniska rensningen

Redan innan kriget bröt ut varnade Karadzic för konsekvenserna. ”Muslimerna kan inte försvara sig om det blir krig”, sa han i parlamentet i Sarajevo. ”De kommer för alltid drivas bort från Bosnien.”

I det läget nämnde psykiatrikern och hobbypoeten Karadzic inte att det var han själv som skulle komma att leda den etniska rensningen.

När kriget bröt ut satte han sig i den lilla bergsbyn Pale, bara några mil från Sarajevo. Därifrån styrde han den etniska resningen av landsbygden, belägringen av den bosniska huvudstaden och senare även massakern i Srebrenica. Sammanlagt dödades omkring 200?000 människor under det drygt tre år långa kriget. De flesta offer var bosniaker.

Efter ett krig finns det ingen ”quick fix”, som i ett slag löser både gamla konflikter och alla nya sår som rivits upp under striderna.

Försoning tar tid. Krigets politiska ledare måste bytas ut. Människor måste kunna gå vidare, bygga upp sina liv på nytt. Alla parter måste vara redo att kompromissa.

EU har kastat in möjligheten att bli EU-medlem som en ”morot” i försoningsprocessen. Om Serbien och andra länder tar säkra steg mot demokrati och respekt för mänskliga rättigheter kan de bli medlemmar.

Visar demokratisk styrka

Det har gett understöd till Serbiens demokratiska krafter. Befolkningen har sett till att landet snart uppfyller de flesta av kriterierna för en fungerande försoning.

Boris Tadic vann presidentvalet tidigare i år, och hans Europatillvända politiska koalition kunde bilda regering efter parlamentsvalet i april.

Att Karadzic och hans ÖB, bödeln Ratko Mladic, varit på fri fot har varit ett av de största hindren för de fortsatta samtalen med EU. Ändå valde unionen i april att skriva under ett så kallat associationsavtal med Serbien.

I går kom kvittot på att den strategin varit riktig.

Man kan utgå ifrån att Ratko Mladic, slaktaren från Srebrenica, har förstått signalerna. Rättvisan är på väg att hinna ifatt även honom.

JB

Följ ämnen i artikeln