Farväl till 00-talet

Seklets första decennium har onekligen varit dramatiskt

1 januari 2010 Sekunderna tar slut. År 2038 kraschar världens datorsystem, spår expertisen.

Vi känner igen det. 2000-talets första decennium slutar som det började. Millenniebuggen satte skräck i oss på nyårsnatten 1999. Men inget hände. Allt var som vanligt också nyårsdagen 2000.

Sekelskiften brukar genomsyras av undergångsprofetior. Det vi har lärt oss är väl att de aldrig slår in. Däremot kan det totalt oväntade plötsligt ske. 00-talet har präglats av historiens sekundsnabba vändningar: 11 september, mordet på Anna Lindh, tsunamin.

Seklets första decennium har onekligen varit dramatiskt. Tisdag 11 september 2001 flyger döden in i hjärtat av USA. Världens en gång högsta byggnader störtar samman inför världens tv-kameror.

”Det är inför utmaningar som dessa som tron på rättssamhällets principer verkligen prövas. Om världens ledare inte klarar testet är jag rädd att vi denna septemberdag i början av 2000-talet såg inledningen på något alldeles förfärligt”, skrev jag i en första kommentar.

Tyvärr var det ”kriget mot terrorismen” som blev svaret. Den högerkristna Bush-regimen förklarade krig mot ”ondskans axelmakter” och bomberna föll över Afghanistan. Ett krig som ännu pågår uppbackat av svenska soldater.

I krigets logik blir Den Andre just bara en fiende. Mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska principer körs över i jakten på terrorister. Minns somaliesvenskarna vars tillgångar frystes. Minns Guantanamó. Minns alla nya övervakningssystem, allt inhumanare flyktingpolitik och FRA.

Stormakternas ledare drog sig inte heller för att ljuga. Denna höst har detaljer avslöjats om hur Tony Blair blint stödde Bushs invasion i Irak. Det kom att kosta honom en EU-politisk karriär.

Här hemma hejade bombhögern, ett uttryck vi myntade på denna sida, på krigandet. Socialdemokratin var kluven men Anna Lindh och en växande opinion fick statsminister Göran Persson att slutligen säga nej till Irak-kriget. Vi var 50 000 på Norra Bantorget som ropade: Stoppa kriget!

En ny anti-krigsrörelse och idéer om internationell solidaritet och rättvisa fick ett uppsving hos framförallt de unga. World Social Forum samlade tiotusentals aktivister från alltifrån kyrkor till fackföreningar. Krigströtta amerikaner valde Barack Obama på hans hoppfulla idé om förändring.

USA har gradvis förlorat sin världsledande ställning. Dollarn är inte längre den självklara handelsvalutan. De ekonomiska stormakterna heter Kina och Indien. Denna förändrade maktordning blev uppenbar vid klimatmötet i Köpenhamn.

Med 11 september sattes definitivt punkt för kalla krigets uppdelning i öst mot väst. Hotet mot västvärlden ansågs inte längre ligga i kommunismen utan i det grumliga begreppet ”islamismen”. Fobierna har behärskat 00-talet: islamofobin, xenofobin, homofobin.

Men också dess motsatser. Sunda religiösa företrädare organiserar solidariteten med flyktingar och förtryckta. Äktenskapet görs könsneutralt i Sverige och Svenska kyrkan tillåter som första trossamfund i världen vigslar av homosexuella par.

2000-talets första decennium blev också anti-etablissemangets tid: nej till EMU, Junilistan, Piratpartiet, Feministiskt Initiativ och Sverigedemokraterna. De traditionella partierna har haft svårt att orientera sig i detta nya.

Sociala medier och internetutvecklingen har givit gamla auktoriteter konkurrens och hierarkier har brutits ned. Amatörkultur, barfotajournalistik och deltagardemokrati har fått sin digitala arena. Individualiseringen har ökat men också behovet av sammanhang.

Mordet på Anna Lindh förändrade i grunden den inrikespolitiska scenen. En självklar efterträdare till Göran Persson fanns inte längre. Sorgen förlamade Socialdemokratin.

Valet 2006 blev det sämsta någonsin för (S). Den borgerliga alliansen bildade regering med Fredrik Reinfeldt som statsminister. Göran Persson avgick.

Mona Sahlin blev den första kvinnan på S-ledarposten och därefter bildade hon allians med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Det rödgröna samarbetet skriver ny politisk historia. Sahlin kan bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

Om 00-talet började i en it-krasch slutade det i finanskris. Bortom nyliberalismens vurm för den ohämmade marknaden gror nu en ökad tilltro till de politiska lösningarna.

Blir 10-talet nykonservatismens eller den progressiva politikens årtionde? Hur gestaltas den rödgröna berättelsen? Får solidariteten ett uppsving efter girigheten?

En sak vet vi: att vi inte säkert kan veta. Historien är inte ödesbetämd. Det spelar roll vad vi tycker och gör.

Välkommen till 10-talet.

Följ ämnen i artikeln