Marknaden är en usel herre

Publicerad 2011-11-28

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaterna verkar ha blivit tagna på sängen över att privata företag vill maximera sin vinst. Det är en märklig inställning hos ett parti som alltid haft en närmast religiös inställning till privatiseringar. Att det finns företag som prioriterar att tjäna pengar på bekostnad av kvaliteten är ingen nyhet. Det gäller oavsett om det handlar om vård, skola eller äldreomsorg.  

I en friskola i Nacka avskaffades lektionerna efter tolv på fredagar. På grund av detta serverades ingen lunch på fredagar, varvid friskolan sparade in 20 procent av kostnaderna på skolmaten.

Jag har också hört om skolor som skickade i väg sina elever i en vecka till fjällen. På den veckan räknade de sedan in hela terminens sammanlagda lektioner av idrott – ett praktiskt sätt att slippa ha en egen eller hyra en gymnastiksal. 

Ett argument för att införa friskolor var att konkurrensutsätta kommunala skolor.

De flesta eleverna skulle ­sedan välja de bästa skolorna. ­Något som både elever och föräldrar­ prioriterar högt är att välja ­skolor där man har bäst möjlighet att få bra betyg. Det är därför inte konstigt att vi de senaste­ åren sett en betygs­inflation. Skolorna konkurrerar med elevernas resultat i skolan, vilket öppnar för att de kommersiella krafterna snedvrider konkurrensen.

Lärarnas Riksförbund presenterade nyligen en rapport som visar att var femte lärare känner press från sin rektor att sätta högre betyg än vad de ­hade tänkt från början. Enligt undersökningen var det också lärare som gett vika för kraven.

Socialdemokraternas linje brukar vara att marknaden är en bra tjänare men en usel ­herre. När de skapade möjligheten att driva friskolor var det viktigt att det fanns en kontroll av deras verksamhet.

När den borgerliga regeringen tog makten genomfördes privatisering av fungerande statliga ­företag. Därut­över gjordes en rad olika lagändringar som skulle underlätta för ­privata företag ­inom vården och äldreomsorgen att utvidga sin verksamhet. Men bättre regelverk och kontroll struntade man i att införa.

Att nu i elfte timmen införa paniklagar, när vårdskandalerna duggar tätt inom den privata sektorn, imponerar inte av en regering som talar om vikten av att ta ansvar.   

Det politiska läget borde vara enormt bra för en socialdemokratisk opposition. De borde förklara att privatiseringar inte bör ske av ideologiska skäl ­utan enbart om det är till fördel för medborgarna. Och ju mer privat verksamhet i vård, skola och omsorg desto tydligare regler och ökad kotroll.

Men för att lyckas med detta gäller det förstås att man ser till att få ut sin politik och inte låta den skymmas av massa ­annat.

Thomas Bodström

Följ ämnen i artikeln