Slut som artist

”Han verkar förbereda sin avgång genom att lyfta fram sin kronprins Erik Ullenhag så ofta han kan.”

BJÖRKLUND PÅ VÄG UT I KULISSERNA FP:s opinionssiffror och förtroende i skolpolitiken har fallit i takt med att effekterna av politiken har börjat synas. Det tär på FP-ledaren Jan Björklund.

Ingen är så ledsen som en ledsen folkpartist. Jan Björklund vaknade i går upp till att Liberala ungdomsförbundet krävde att han ersätts med Birgitta Ohlsson.

Dagen innan hade partiprofilen Carl B Hamilton (FP) föreslagit att man borde lägga ner partiet och i stället gå samman med de övriga borgerliga.

Jan Björklund kunde haft en bättre dag i Almedalen.

Hans största problem är dock varken avgångskrav eller Carl B Hamilton. Det är att skolfrågan har glidit honom ur händerna.

Skolpolitiken avgörande fråga

Förutom jobb och ekonomi kommer valet 2014 förmodligen att avgöras av vem som har bäst politik för skolan. I dag tycker väljarna att det är Socialdemokraterna vilket inte är så konstigt.

Jan Björklund har alltid varit symbolpolitikens mästare. Det fungerade bra i opposition, men utspel om förbud mot kepsar i klassrum löser ganska få av skolans verkliga problem.

Granskar man Björklunds snart sex år vid makten är det faktiskt ett enda långt elände. Tittar man bara på siffrorna är det snudd på katastrof.

Andelen behöriga till gymnasiet har minskat varje år sedan Björklund tillträdde. Resultaten har gått ner och när man jämför med andra motsvarande länder faller Sverige i de rankningar som görs. Skolsegregationen ökar och föräldrarnas socioekonomiska bakgrund spelar allt större roll för elevernas resultat.

I talet i går skyllde Jan Björklund alltihop på Socialdemokraterna. Det är oseriöst. Ett skolsystem går nämligen att vända på sex år. Vissa länder har gjort det på kortare tid. Björklund kan inte skylla ifrån sig.

Den nya gymnasieskolan har flera problem. Ett av de allvarligare är minskningen av teoretiska ämnen på de yrkesförberedande programmen. I ett läge där vi behöver konkurrera med andra länder genom högt utbildad arbetskraft är det en konstig politik.

Dessutom stänger politiken dörrar och tar bort möjligheter för den enskilde eleven, eftersom behörigheten att läsa på högskolan tas bort. Det är klasspolitik av riktigt gammalt snitt. Skomakare, bliv vid din läst!

Lärarutbildningen uppskjuten

Även Björklunds flaggskepp, den nya lärarutbildningen, har problem med att få rätt sökande och den omtalade lärarlegitimationen är skjuten på framtiden.

Folkpartiets opinionssiffror och förtroende i skolpolitiken har fallit i takt med att politikens effekter har börjat synas. Det tär på Björklund. Han verkar också börja förbereda sin avgång genom att lyfta fram sin kronprins Erik Ullenhag så ofta han kan.

Det är förmodligen i det ljuset Birgitta Ohlssons intresseanmälan för partiledarposten ska ses.

Följ ämnen i artikeln