Bildt sviker sin uppgift

Den grekiska regeringen för­vägrar just nu skeppen i Ship to Gaza att lämna Grekland och färdas ut till internationellt ­vatten. De kvarhålls mot sin vilja.

De har en påhittad juridisk förklaring om att de vill värna resenärernas säkerhet. Men det verkliga skälet är naturligtvis israeliska påtryckningar.

Även den så kallade kvartetten, FN, EU, Ryssland och USA, uppmanade i ett uttalande 2 juli alla stater att använda sitt inflytande för att hindra Ship to ­Gaza att nå fram.

Någonting riktigt obehagligt verkar ­hålla på att hända med våra grundläggande rättigheter.

Rätten att bilda opinion för vad man vill är en grundläggande rättighet i ett demokratiskt samhälle.

Påhittade byråkratiska och juridiska hinder mot politisk aktivitet är vi vana att se från Vitryssland eller Zimbabwe.

Inte från ett av EU:s medlemsstater. Dessutom med en socialdemokratisk regering. Det är fruktansvärt pinsamt.

Politiker i Grekland eller andra stater kan naturligtvis tycka Ship to Gaza har fel. Att de borde låta bli att resa. Det är en ­debatt de i så fall får ta. De är fria att ­bilda opinion för detta.

Men när de använder statliga tvångmedel för att fysiskt hindra Ship to ­Gaza har de gått för långt. Då blir de själva en del av den israeliska ­blockaden av Gaza.

Ombord på Ship to Gaza samlas många nationaliteter. Däribland ett ansenligt antal svenskar. Det är deras demokratiska rättigheter den grekiska staten nu kränker.

Peter Hultqvist (S), ordförande i Försvarsutskottet, har frågat utrikesminister Carl Bildt (M) vad han tänker göra åt saken.

Ingenting, verkar svaret vara. Än så länge har Bildt varit tyst. Trots att det faktiskt är ett av utrikesministerns viktigaste uppgifter att hjälpa svenskar utomlands.

På andra sidan Medelhavet pågår den arabiska våren. En ny generation ­kämpar för att vinna precis de demokratiska rättigheter den grekiska regeringen nu kränker.

Det kanske skulle behövas en grekisk vår också.

Följ ämnen i artikeln