Svenssons bristande känsla för demokrati

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-10-28

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Alf Svensson är tillbaka från sin utflykt till Tunisien. Som regimens gäst har han han ”övervakat” söndagens val som – helt planenligt – gav president Ben Ali förnyat förtroende. Enligt de preliminära resultaten fick Ben Ali 94,4 procent av rösterna.

Kanske var det ändå en besvikelse för presidentens parti, konstitutionell demokratisk samling. I valet 1999 erövrade de 99,4 procent av rösterna – valresultat vi annars brukar förknippa med det gamla Sovjetunionen och dess lydstater.

Det är alltså inte något demokratiskt val Alf Svensson övervakat. De viktigaste oppositionspartierna har hoppat av och internationella medier rapporterar om öde vallokaler och andra oegentligheter.

Människorättsorganisationer talar om förtryck och tortyr.

Alf Svensson har också upprepat att han framfört kritik, både till regimen och tunisiska medier. Budskapet är dock inte entydigt. Tunisien har trots allt förbättrat villkoren för de fattigaste och ”mäktat hålla islamistiska fundamentalister på plats” som han uttryckte det i ett pressmeddelande före resan.

Sanningen är naturligtvis att Alf Svensson med hustru varit på en bjudresa till en diktatur, inte helt olik de som Lars Werner och andra ledande vänsterpartister fått svara för de senaste veckorna. Precis som de har han bott väl och dessutom bjudits på subventionerade biljetter av det statliga flygbolaget.

Försöken att förklara är dessutom slående lika.

Han har åkt i det kristdemokratiska partiets namn, något som borde besvära Göran Hägglund och den nya kd-ledningen.

Att Alf Svensson beskriver sitt uppdrag som valobservatörens innebär också att han urholkar en viktig funktion i försöken att sprida demokrati.

Internationella valobservatörer som systematiskt och utan band till regimen kontrollerar att allt gått rätt till är viktiga för att ge val legitimitet. För det internationella samfundet blir deras utlåtande ett kvitto på utvecklingen. I ett ungt politiskt system kan det vara skillnaden mellan fortsatt dialog och inbördeskrig.

Den förre kd-ledaren fortsätter att kalla sig valobservatör, trots att han bara gjort ett kort besök och trots att han varit regimens gäst. Han legitimerar inte bara regimen i Tunis. Svenssons tunisiska utflykt kan skada en framtida demokratisk utveckling.

Detta, inte frågan om hur mycket familjen Svensson betalt för resan, är det avgörande. Det handlar inte, som Svensson tycks tro, om någon kvittoskandal utan om bristande känsla för demokratiska grundvärderingar.

Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln