År 2015 - här är hela listan

På årets sista dag kommer här den fullständiga och kompletta listan över det politiska 2015, ett år när det mesta handlat om politiska kriser och flyktingar.

Årets genombrott

Anders Ygeman – vem hade kunnat tro det?

Efter nästan 20 år som ganska obemärkt riksdagsledamot kunde Anders Ygeman i höstas ta plats på justitiedepartementet och nu ett drygt år senare är det bara att konstatera att svensk politik i åratal gick miste om denna oslipade diamant.

Arbetet med hårdare övervakning, mer kontroll och tuffare tag mot verkliga och inbillade terrorister har inte bedrivits med större energi sedan Tomas Bodström lämnade politiken.

Årets klavertramp

Det är svårt att gå förbi Åsa Romson och hennes reaktion på rapporterna om terrorattentatet i Paris. Romson oroade sig ju, via Twitter, över hur massmordet skulle påverka det stora klimatmötet.

Lite okänsligt kan man tycka, eller ett exempel på hur det egna perspektivet ibland får ta överhand.

Men framför allt kanske Romson visat varför ledande politiker ska tänka sig för innan de ger sig ut på sociala medier.

Årets tvärvändning

Stefan Löfven. Medborgarplatsen i Stockholm den 6 september. 15 000 människor är samlade i regnet och från scenen deklarerar Sveriges statsminister “mitt Europa bygger inte murar”.

Presskonferenslokalen Bella Venezia i Rosenbad knappt tre månader senare, den 24 november. Samme statsminister förklarar att Sverige genast ska införa en asylpolitik byggd på EU:s miniminivå. Landet är fullt och det är dags för “andrum”.

Ibland svänger det snabbt på toppen.

Årets 15 minuter i rampljuset

Vem utanför moderaternas östgötaavdelning hade hört talas om Finn Bengtsson för ett år sedan? Nästan ingen. Bengtsson hade suttit i riksdagen sedan 2010 utan att sätta några djupare spår i rikspolitikens spelplan. Men det här året var annorlunda.

Finn Bengtsson blev det samlande namnet för borgerligt motstånd mot decemberöverenskommelsen, ofta intervjuad och ännu oftare citerad.

Nu har Bengtsson fått precis som han vill, och ingen frågar längre efter vad han tycker.

Politik kan vara en otacksam verksamhet.

Årets partypajare

Ebba Busch Thor – naturligtvis. Inför risken för ett nyval som absolut ingen utom Sverigedemokraterna ville ha hade partiledarna - bokstavligen under galgen – mejslat fram decemberöverenskommelsen, DÖ.

Alla tycks eniga om att Göran Hägglund tillhörde de drivande bakom överrenskommelsen.

I april slog Ebba Busch Thor ut sina medtävlare i kampen om att få efterträda Hägglund. Mindre än sex månader senare röstade Kristdemokraternas stämma ner hela överrenskommelsen. Nu hänger nyvalshotet åter över partierna, och kanske allra tyngst över Busch Thor själv.

Årets broiler

Sara Skyttedal. I ett politiskt landskap där partiledare allt oftare tycks väljas innan de fyllt 30 är det förstås inte lätt att erövra rollen som årets broiler. Och att göra det som Kristdemokrat är förstås extra svårt, men det går faktiskt inte att komma runt Sara Skyttedal i år. Och det trots att hon faktiskt är ett år äldre än sin partiledare.

Champagnen efter kristdemokraternas beslut att överge decemberöverenskommelsen doftar inte bara broiler, utan nästan lite finansvalp.

Årets leverans

Det är faktiskt bara tre år sedan Annie Lööf som nybliven partiledare för Centern tvingades avbryta sin Thailandssemester för att försöka städa upp i sitt parti. Idéprogrammets tankar om månggifte och annat blev lite svårsmälta för centerrörelsen.

Då var det knappast någon som tänkte att Centerledare på många sätt skulle ta över rollen som borgerlighetens ledare när Fredrik Reinfeldt klev av, eller att hon på många sätt skulle göra det på samma liberala program som orsakade sådant rabalder.

Att Annie Lööf dessutom hunnit med att bli mor gör inte prestationen mindre.

Årets återkomst

Jimmie Åkesson.

När Jimmie Åkesson blev sjuk strax efter valet gissade nog de flesta att Sverigedemokraterna skulle hamna i riktigt svåra problem. Så brukar det gå för nya och populistiska partier.

När sedan Mattias Karlsson så uppenbart trivdes i rollen som vikarierande partiledare antog vi nog att Åkesson skulle få svårt att ta sig tillbaka till partiledarjobbet. Den som smakat på makten brukar inte vara pigg på att kliva tillbaka.

Låt oss konstatera att vi hade fel. Åkesson är tillbaka, ungdomsförbundet är uteslutet och Björn Söder har fått lämna det verkställande utskottet.

Årets konstigaste klädsel

Gustav Fridolin i Aktuellt den 24 november. I ett par år har språkröret gjort allt för att verkligen framstå som ett statsmannaämne, inte minst genom sitt klädval. På pressbilderna har det alltid varit slips och välskuren kavaj. Men när han skulle uppträda i Aktuellt några timmar efter att regeringen meddelat att svensk asylpolitik ska ligga på EU:s “miniminivå” , då var det plötsligt rutig skjorta och jeans som gällde.

Ledigt och folkligt eller bara utstuderat och konstigt? Kanske ligger det i betraktarens öga.

Årets viktigaste kort

Ett id-kort. Ända sedan 1957 – långt innan Schengenunioner och annat - har människor kunnat resa mellan de nordiska länderna utan att visa pass. Det tog slut den 12 november i år när regeringen beslutade att tillfälligt införa gränskontroller, särskilt för resenärer från Danmark och Tyskland.

I nästa vecka slår nästa steg till. Då är det meningen att personalen på bussar och lokaltåg mellan Malmö och Köpenhamn ska kräva id-kort av sina passagerare.

Syftet är förstås att stänga flyktingar ute, men det är nog säkrast att vi alla har våra legitimationer till hands.

Fotnot: Majoriteten av bilderna är montage.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.