Mördarrobotarna är ingen fantasi längre

Nya T-14 Armata.

På bilderna är den gul, robotgräsklipparen som rymde i Täby i tisdags. Tidningarna rapporterade stämningsfullt om hur grannar jagade den längs gatorna - eller om det var tvärtom.

"Löpte amok", skrev Dagens Nyheter dramatiskt.

– Kanske är den från yttre rymden, spekulerade Stockholmspolisens pressinformatör Kia Samrell.

Det var den inte.

De skyldiga visade sig i stället vara ett miljöprojekt från Täby kommun, NCC och Nice garden som bestämt hävdade att de hade koll på roboten.

Uppståndelsen visar hur lite vi förstår av vår allt mer automatiska värld.

På Twitter skämtade alla över en viss ålder om Stephen Kings episka film "Maximum overdrive" från 1986. Där kör bilarna själva och tar över världen.

Filmen är ungefär lika dålig som det låter och är nog mest känd för att Stephen King spelar en man som blir kallad "rövhål" av en bankomat.

Numera är självkörande bilar ingen fantasi.

Den 22 mars i år korsade brittiska företaget Delphi Automotive hela USA från San Francisco till New York i en specialutrustad Audio SQ5. Enligt ett pressmeddelande körde den helt automatiskt 99 procent av vägen.

Snart är det 100.

När det gäller försvarsteknologi ligger ingenjörerna ännu längre fram.

Autonoma vapen som minor har alltid funnits. Men nu handlar det om verkliga mördarrobotar, som i filmen "Terminator" från 1984, fast fulare och utan Arnold Schwarzenegger.

Systemen kallas "fully autonomous weapons" och befinner sig i en teknisk och legal gråzon. Än så länge kontrolleras exempelvis drönare och stridsfordon av människor, fast på distans. Nästa steg är låta algoritmerna styra även själva krigandet.

Människorättsorganisationen Human rights watch har startat en kampanj för att förbjuda mördarrobotar innan de hinner börja användas.

Men frågan är om tekniken går att stoppa.

När Ryssland presenterade sin nya superstridsvagn T-14 Armata vid segerparaden i Moskva 9 maj i år gjorde Kremls propaganda stor sak av hur robotiserad den var. Hela stridsvagnen ska dessutom kunna fjärrstyras, som en kolossal markgående drönare.

Även USA, Storbritannien, Israel och Sydkorea har liknande teknik.

Israels ”Iron Dome” som skjuter ner Hamas och Hizbollahs raketer kan exempelvis konfigureras att agera helt självständigt och snabbare än någon människa.

I dag är nästan alla avancerade system uppkopplade på nätet, "the internet of things" styr stora delar av vår vardag. Det är inte riskfritt. Företaget som tillverkar just Iron Dome påstods exempelvis förra året ha blivit hackat från Kina.

Men den juridiska gråzonen är ännu värre.

Vem är ansvarig när mördarroboten spränger ett bröllop i luften eller dödar ett barn som leker med en låtsaspistol?

Vi kan ju inte gärna skicka Arnold Schwarzenegger till krigsförbrytartribunalen i Haag.

Problemet är att det alltid blir trassel med teknik, från dragkedjor till kärnkraftverk. Någon missförstår alltid eller häller kaffe över ett tangentbord.

Det gör inte så mycket om det handlar om en gräsklippare.

Men när det gäller liv och död bör nog människor hålla i spakarna.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.