13-åringens hjärta nära att ge upp – vägrade äta

Tillfälliga åtgärder hjälper inte

Lisa var 13 år gammal när hon fick vård för sin ätstörning. Då höll hennes hjärta på att sluta slå.

Jag vet inte hur det ser ut när ett hjärta är nära att sluta slå.

Men det vet läkarna som behandlade Liza Blomqvist. När hon till slut fick hjälp för sin ätstörning var hon så tunn att hennes hjärta var nära att ge upp.

Hon var då 13 år gammal.

Hon berättar om händelsen för Dagens ETC. De senaste 20 åren har kurvan för de som diagnostiserats med ätstörningar gått åt ett enda håll: uppåt.

I Sverige har mängden personer som diagnostiserats dubblerats mellan 2016-2022. Sjukdomen ökar som mest bland tjejer under 18 år. Överläkaren Ulf Wallin uppger att patienterna dessutom är i sämre skick än tidigare.

– När det gäller anorexi är fler så sjuka att de måste läggas in, de kan vara i ett så somatiskt hotfullt tillstånd att det är fara för deras liv, säger han.

Därför är det avgörande att få vård snabbt. För den som svälter sig själv leker med döden. Men i Sverige kan det, som för Liza Blomqvist, ta flera månader innan du får hjälp.

2016 fick 87 procent av de som sökte vård hjälp av barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) inom 30 dagar. I februari var den siffran på 55 procent. Hur snabbt du får hjälp beror på var i landet du bor.

På Gotland får alla patienter som söker sig till BUP vård inom 30 dagar. I Västerbotten är siffran 14 procent.

Här skulle den här texten skulle kunna kulminera i en poäng om att det är avgörande att vården är densamma var man än bor i landet, för det stämmer ju.

Men det vore att göra det lätt för sig. Ätstörningarna måste också ses i ljuset av ungas generella hälsa – som dalar.

Idag uppger fler och fler unga att de har sömnsvårigheter, ångest och depressiva tankar. De som mår allra sämst är unga tjejer.

Idag har var tionde tjej mellan 15-29 år behandlats med antidepressiva.

Fler och fler av Sveriges unga svälter alltså ihjäl sig. Eller äter mediciner för att klara av vardagen.

Det hela är inget mindre än en epidemi, och borde således behandlas därefter.

Förra året gav regeringen 150 miljoner extra till BUP. Även om tillskottet är bra, är det kortsiktigt. För att få bukt på grundproblemet menar en arbetsgrupp från föreningen Läkarsällskapet att man behöver arbeta även utanför BUP:s väggar.

Man måste också vända sig mot skolan.

Genom att låta elever genomgå hälsokontroller och screenings tidigt i skolåldern skulle man kunna förebygga mycket psykisk ohälsa. Utöver det föreslår de att den fysiska aktiviteten ökar och betygshetsen minskar.

Givetvis måste köerna till BUP minskas omgående, men det andra arbetet får inte glömmas bort.

Vilket det dessvärre ofta görs. Det är nämligen svårt att vinna val på långsiktiga investeringar. Men politik handlar inte om att bli omvald, det handlar om att skapa ett samhälle där majoriteten av medborgarna är friska.

I grund och botten handlar det om att se till att 13-åringars hjärtan fortsätter att slå.


Här kan du få hjälp

Nedan finner du 1177:s rekommendationer kring ätstörningar.

Rekommendationen är att sök vård så snart som möjligt om du tror att du har en ätstörning. Det viktigt att du får en ordentlig utredning för att få rätt hjälp.

Om du är under 18 år:
Kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. På en del mottagningar behöver du remiss från vårdcentralen.

Om du är över 18 år:

  • Boka tid på en vårdcentral, psykiatrisk mottagning eller på företagshälsovården om du jobbar. Du som är upp till 20–25 år kan också kontakta en ungdomsmottagning.
  • Många regioner har speciella ätstörningsmottagningar. På några mottagningar behöver du få en remiss från elevhälsan eller vårdcentralen, men på flera ställen kan du själv ta kontakt.
  • Det finns även olika föreningar som erbjuder stöd och hjälp via telefon, chatt eller mejl. Du kan också prata med en vän eller någon du litar på.
  • Du kan även kontakta Riksföreningen mot ätstörningar, Frisk och fri, om du har frågor om anorexi, bulimi eller andra ätstörningar. De har lokala föreningar på flera orter och kan hjälpa dig att svara på frågor och hänvisa dig vidare. Du som identifierar dig som tjej och är mellan 10 och 25 år kan också mejla eller chatta med en volontär på Ätstörningszonen.

Källa: 1177

Följ ämnen i artikeln