Mejla

Ledarredaktionen

Musikhjälpens tema är viktigare än någonsin

Därför auktionerar vi ut ett konstverk av tecknaren Robert Nyberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Robert Nyberg

LEDARE

Aftonbladets ledarsida kommer auktionerar ut konstverket du ser ovan i bild av Robert Nyberg till förmån för Musikhjälpen.

Konstverket är ett så kallat Fine art print med bladstorlek 50x70 cm. Upplaga är 1 av 1, och verket finns alltså endast i ett enda exemplar.

Konstverket är signerat av Robert Nyberg.

Buda gör du genom att klicka dig in på auktionen som du under veckan kommer hitta här.

Temat för Musikhjälpen 2019 är ”Sex är inte ett vapen”. Det handlar om sexualiserat våld i krig. Årets insamling stöttar psykisk och fysisk hjälp för överlevande, hjälp att driva rättsprocesser och utbildning i ämnet. Dessutom vill arrangörerna stödja förebyggande arbete.

Sexualiserat våld i konflikt är ett fruktansvärt vapen, och det används på alla sidor. Under andra världskriget våldtogs hundratusentals kvinnor världen över. Under Vietnamkriget förekom massakrer där amerikanska soldater våldtog, torterade och massavrättade vietnamesiska kvinnor och barn. IS-soldater massmördade yazidier, och kidnappade yazidiska flickor och kvinnor, men även kristna och shiamuslimer, för att hålla dem som sexslavar under fasansfulla omständigheter. Det sexualiserade våldet skedde systematiskt under folkmordet i Rwanda på 1990-talet, likväl som i Europa under kriget i Bosnien-Hercegovina samma årtionde. Listan fortsätter, och den sträcker sig lång.

Det är övergrepp som lämnar ohyggliga spår hos överlevarna, så väl fysiska som psykiska. Splittrar familjer, hela byar, skadar fertiliteten så väl som ger upphov till oönskade graviditeter. Sexuellt våld används som ett pris bland soldater. Kvinnor och flickor betalar det.

Det är också ett vapen som tystar. Många drabbade upplever svår skam efter brottet, och är mindre benägna att rapportera och anmäla det. Det krävs mod att driva frågan. Nobels fredspris har tilldelats just två personer som med enorm styrka och drivkraft kämpar mot sexuellt våld i krig, läkaren Denis Mukwege och yazidiska aktivisten Nadia Murad.

Fria medier och oberoende journalistisk granskning sprider kunskap och leder till att brotten som begås i krig inte kan ske i det fördolda.

Temat för Musikhjälpen är viktigare än någonsin. Precis som den fria och oberoende journalistiken.

Aftonbladet Ledare kommer därför att auktionera ut ett konstverk signerat tecknaren Robert Nyberg.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.