Skandalhuset började brinna

Hyresgästföreningens Bengt Öhman visar att huset hålls ihop med spännband.

Ett sjuvåningshus med 60 lägenheter hålls ihop med spännband. Skandalfastigheten i Stockholmsförorten Rågsved består av trämoduler som staplats ovanpå varandra. Våningarna har sedan knutits ihop för att säkra huset mot kraftig blåst.
Enligt Hyresgästföreningen kan det här vara Stockholms värsta hyreshus.

Det är Aftonbladets nyhetsredaktion som avslöjar fuskbygget. Boende vittnar om att huset rör sig, fasaden har sprickor och hissarna är belagda med nyttjandeförbud sedan fem år tillbaka.

En sen kväll i januari började det brinna i en av lägenheterna. Brandlarmet tjöt i 30 sekunder, men många trodde att det var ännu ett falsklarm eftersom larmet kunde gå bara det blåste för mycket.

71 brann inne

Det hade kunnat sluta som i London där fuskbygget Grenfell Tower fattade eld och 71 människor brann inne. Hyresgästerna i Rågsved klarade sig, men deras hus har tidigare varit utdömt av brandmyndigheterna. Efter branden i januari har myndigheterna dessutom ålagt fastighetsägaren SIG Invest att öka brandskyddet.

På SIG Invest anser man dock att kritiken är obefogad. Företaget har specialiserat sig på att köpa nerslitna hus eller "underpresterande och undervärderade fastigheter", som man föredrar att formulera det på sin hemsida. Bolaget är inte ensamt. Bland fastighetsinvesterare är det i dag big business att köpa upp gamla nerslitna kåkar i miljonprogramsområdena.

Renovräkningar

Kommunerna behöver pengar och säljer ut allt fler hyresfastigheter. Fastighetshajar köper de slitna husen billigt och renoverar sedan lägenheterna lite nödtorftigt och höjer hyran med 40-50 procent. De som inte har råd med hyreshöjningen vräks, situationen har blivit så vanlig att man numera pratar om renovräkningar.
Ofta är det bara lägenheterna som renoveras, mer sällan är de nya ägarna intresserade av att ta itu med det större fastighetsunderhållet som stambyten, ventilation och hissar. De har sällan så långsiktiga perspektiv, de spekulerar bara i bostadsbristen som gör att folk betalar dyrt för att bo i hus som håller på att falla omkull.

Kommunerna måste faktiskt ta ansvar både för sina gamla hus och alla andra fastigheter Människor kan inte riskera livet i sina hem.

Huset i Rågsved är ett exempel från Stockholm, men ingenstans ska det finnas hus som hålls ihop med spännband.