Trötta, lata – eller sjuka?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-10-26

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialdemokratin måste våga se fusket med sjukskrivningarna.

Nalin Pekgul, ordförande för s-kvinnorna, gick ut hårt i söndagskvällens ”Agenda” i SVT. Hon hävdade utifrån egna, tidigare erfarenheter som sjuksköterska på Tensta vårdcentral, att personalen där sett många som gått sjukskrivna år efter år samtidigt som de jobbade svart.

– Vi måste skärpa kontrollen så att systemen inte missbrukas, krävde Pekgul.

Hennes tv-utspel är säkert bingo för den borgerliga opinion som nu hårt driver att fusk och missbruk är ett utbrett problem som bör stävjas med sänkta ersättningsnivåer.

Svenskarna har blivit lata och väljer fritt att arbeta eller att leva på andras arbete, det vill säga på bidrag och framför allt sjukbidrag, påstås det.

Nyligen hävdade i DN Patrik Engellau, ordförande i Den nya välfärden, och journalisten Olle Rossander att ”sjukskrivningsindustrin”, d v s Riksförsäkringsverket, försäkringskassorna, läkarna och arbetsgivarna, ”genom egna värderingsförändringar ändrat praxis så att kassorna tvingas sjukskriva nästan alla som vill bli sjukskrivna”.

Engellau/Rossander ansåg att läkare som sjukskriver på diagnosen ”trötthet” begår ett lagbrott. ”Trötthet är ingen sjukdom”, deklarerade de.

För ett par år sedan dominerades sjukdebatten av begreppet ”utbränd”. Det började med direktörer som fick ta time out. Snart var utbränd närmast en folksjukdom. Vad det var visste ingen riktigt. Nu verkar det medialt mindre glamourösa psykisk trötthet, överansträngning, utmattning ha återkommit.

I vilken grad trötthet och kronisk trötthet är ett sjukdomstillstånd som berättigar till sjukskrivning, är dock medicinskt fastlagt, kan jag upplysa herrar Engellau och Rossander om. Kroniska trötthetssyndrom, ME, är en sjukdom som enligt en undersökning på 30 000 personer gjord av Karolinska institutet, anses drabba 2,5 procent av den svenska befolkningen.

”Sjukskrivningsindustrin” kanske faktiskt tillämpar sjukskrivningsreglerna korrekt! Det hindrar inte att det är bra att reglerna stramas upp för att bli mera lika för alla. Det finns förvisso fusk, missbruk och problem med systemen. Det är också utmärkt att frågan hur våra socialförsäkringssystem ska se ut i framtiden nu utreds.

Att sänka ersättningsnivåerna löser dock inte problemen. Snarare blir drivkraften att fuska och försöka kombinera bidrag med svartarbete ännu starkare. Det är just för att vi ska ha råd att behålla sjukersättning, föräldrapenning och a-kassa på hög nivå och för att behålla legitimiteten i systemen, som det är så viktigt att kontrollen skärps och reglerna följs.

Det största problemet är inte fusket eller missbruket av systemen, utan att jobben är för få. Särskilt enklare jobb där produktivitetskraven och stressen inte är så höga – sådana jobb som många sjukskrivna och arbetslösa skulle kunna klara – är helt enkelt för få. Det borde politiker och välfärdsdebattörer ägna sina krafter åt att lösa innan de kallar folk lata och fuskare.

Lena Askling

Följ ämnen i artikeln