De vill att vi ska  anpassa oss nu

Efter tio år med främlingsfientliga Dansk folkeparti i politiken har Danmarks traditionella partier anpassat sig och när det gäller till exempel jämställdheten köpt deras bild.

På grund av det kommande ­extravalet utgick helgens upplaga av P1-programmet ”Konflikt”.

I stället repriserade kanalen ett avsnitt från tidigare i höstas som handlar om de danska ­erfarenheterna av att ett högerpopulistiskt främlingsfientligt parti – Dansk folkeparti – i tio år varit en central spelare i landets politik.

Det är förstås ingen slump. När Sverigedemokraterna – som i procent faktiskt är större än DF – tagit svensk politik som gisslan och utlöst regeringskris här hemma så finns det en del att lära av Danmark.

”De har blivit som DF”

– Det skulle vara sorgligt om det blev ett inbördeskrig, men hellre det än att Europa går ­under, säger Søren Krarup som gått från att vara kontroversiell extremist till DF:s husideolog.

– Vi är förlamade. Vi vet inte hur det kunde bli så här, säger forskaren Elisabeth Møller ­Jensen om att den danska ­S-regeringen sänkt ambitionerna i jämställdhetspolitiken och att de traditionella partierna har köpt DF:s bild, att de enda jämställdhetsproblem Danmark har är kopplade till muslimer.

– Dansk folkeparti har inte anpassat sig genom att bli som de andra partierna. Det är de ­andra partierna som har blivit som Dansk folkeparti, säger ­författaren Carsten Jensen.

Han väljer att beskriva par­tiet som ”kulturalistiskt” snarare än rasistiskt, men anpassning är nyckelordet och det är vad vi bör oroa oss för även i Sverige.

SD vill ändra lagen

Även om SD är ett enfrågeparti så är det också ett parti med en särpräglad vision som sträcker sig bortom att banta flyktingmottagandet.

I november uppmärksammade Upsala Nya Tidning en riksdagsmotion från SD där partiet vill ta ifrån alla folkhögskolor, som inte främjar ”nationell gemenskap”, deras skattepengar.

Dessutom vill Sverigedemokraterna ändra lagen så att privata företag, föreningar och studieförbund ska ha i uppdrag att främja denna SD-föreställning av vad nationell gemenskap är. Det vore ett oerhört ingrepp.

”Ett land utan skillnader”

Sverigedemokraterna har av liberalen Per Svensson beskrivits som ett ”apokalyptiskt, kulturrevolutionärt nationalistparti”.

”De är övertygade om att vi står inför en avgörande strid om den svenska nationens överlevnad. De vill ha ett helt nytt, helt annorlunda, Sverige. Ett Sverige utan skillnader. Ett Sverige som är som en enda kropp”, skrev Svensson i en text i Sydsvenskan i förra veckan.

– Om rasismens slutpunkt är Auschwitz så är kulturalismens omskolningslägret, säger ­Carsten Jensen i ”Konflikt”.

I Sveriges riksdag har ett ­parti uppenbart börjat motionera för denna slutpunkt.