Fredrik Reinfeldt överger barnen

I dag lever var tredje ensamstående med barn med det Försäkringskassan kallar ”låg ekonomisk standard”. De är alltså fattiga. 1998 var de kring tio procent.

– Utvecklingen har varit särskilt dramatisk under den senaste femårsperioden, sa Mats Johansson, analytiker på Försäkringskassan vid gårdagens pressträff.

Rapporten som presenterades, om barnfamiljers ekonomiska utsatthet, är beställd av regeringen. Den är en svidande uppgörelse med de senaste årens politik.

Försäkringskassan börjar med att citera August Strindberg: ”Barn äro det roligaste som finns, men de äro rysligt dyra.” Sen blir det mindre skojfriskt.

Det Försäkringskassan visar är att allt färre barn till ensamstående kan leva det liv som är normalt för barn i dagens Sverige. Samtidigt som barn till sammanboende haft ungefär samma standard från 1998 till 2011 har barn till ensamstående konstant halkat efter, mest under den borgerliga regeringen.

Kärnan i rapporten är samma som bland andra Rädda barnen och Unicef tidigare varnat för och som statsministern då avfärdat. Det blir svårare nu.

Fakta är att barnfattigdomen ökar som en konsekvens av den politik som bedrivs. En politik som är helt avsiktlig. Fredrik Reinfeldt har helt enkelt övergett barnen. Några måste ju bekosta skattesänkningarna.

”Låg ekonomisk standard” betyder att man bara har 60 procent av medianinkomsten. Det är EU:s officiella mått på fattigdom. Detta mått är relativt. Om alla andra får det bättre har du fått det sämre relativt sett men inte i absoluta tal. Det är därför borgerliga debattörer inte vill prata om fattiga barn i Sverige eftersom de är fattigare i Sudan. Eller Svenska Dagbladets ledarblogg efter Försäkringskassans rapport kan utbrista att nästan alla fått det bättre.

Bortom det borgerliga trixandet med statistik är detta i grunden en fråga om moral. Vad är det för samhälle som inte ens strävar efter att ge alla barn samma chans?

Följ ämnen i artikeln