Det våras för kvinnor som problemlösare

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-04-29

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Två kvinnor är bäst i världen, i hästhoppning och dressyr.

Två kvinnor ska lösa Sveriges absolut svåraste samhällsproblem, arbetslösheten och välfärdens finansiering.

Det går framåt för kvinnorna.

I helgen som gick vann holländskan Anky van Grunsven världscupfinalen i dressyr i Las Vegas. Hon dansade in till musik på kolsvarte Salinero i ett absolut samspel, och domarna kapitulerade. I dressyr är det numera tjejerna som vinner.

Lite mer svårtippad var amerikanskan Meredith Michael Beerbaums fullträff i världscupen i hästhoppning i samma manege.

Anky och Meredith vann i konkurrens med världens allra bästa ryttare, manliga som kvinnliga. De gjorde det på lika villkor.

Meredith började som så många svenska tjejer sin hästkarriär i ridskola. Hon hade inga tankar på att bli proffsryttare men blev ”helt enkelt kär i ridsporten”, har hon berättat. Nu tillhör hon den absoluta världseliten. Att nå dit är stenhårt.

Hennes råd till alla världens tjejer är: Tro på dig själv. Ge aldrig upp.

Tala om förebild.

Kvinnan som ska lösa rege­ringens värsta huvudvärk är Susanne Ackum, ny chef på ekonomiska avdelningen på finansdepartementet. Hon ska hitta lösningar på hur den öppna arbetslösheten och den stora grupp människor som i dag inte kommer ut i jobb utan mest går runt i a-kassa och Ams-åtgärder, ska kunna få riktiga jobb.

Det är nämligen den enda vägen att nå regeringens mål att minst 80 procent av befolkningen ska vara sysselsatt.

Susanne Ackum ska klara vad alla andra, regeringen, Ams, arbetsgivarna, facket, forskarna, gått bet på: att hitta arbetsuppgifter för dem som inte är tillräckligt produktiva för att få jobb på den konkurrensutsatta arbetsmarknaden. Det vill säga jobb åt alla långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna som kan arbeta men inte får de nya jobb där det krävs hög utbildning, erfarenhet och att orka jobba 110 procent.

En del av samma problem har Anna Hedborg, före detta LO-ekonom och statsråd, fått som het potatis i sitt knä. Hon utreder socialförsäkringarna. Hur våra trygghetssystem ska fungera och finansieras i framtiden.

Fler måste anstränga sig, fler jobba. Det måste bli slut på ”snällismen”, att facket inte tillämpar arbetslinjen när det gäller rätten till ersättning från socialförsäkringarna, säger hon i LO-Tidningen.

Hedborgs kritik borde även gälla tjänstemännen hos Ams och försäkringskassan, politikerna och inte minst regeringen. Alla vill vara snälla, ingen stå för arbetslinjen.

I Expressen läste jag för övrigt att kungen gjort en ny attack på statsminister Göran Persson.

”Det är fruktansvärt det som händer de här stackars barnen”, sade Carl XVI Gustaf när han uttryckte sin medkänsla för de apatiska barnen.

Ännu har jag inte sett att Perssons första försvarare, partisekreterare Marita Ulvskog, läxat upp kungen som efter hans uttalande om Tsunamikatastrofens hantering.

När Persson nyligen själv trampade i klaveret och började tänka högt om sin avgång ryckte som bekant partisekreteraren också ut och sade att journalisterna måste förstå statsministerns behov att tänka högt. Thorbjörn Fälldin hade ju korna och sin gård där han kunde gå och fundera ostört som statsminister, jämförde Ulvskog.

Vad hon glömde berätta var det förfärande slutet för Fälldin. Han förlorade både regeringsmakten och fick brutalt sparken av sitt parti. Fälldin fick flytta hem till gården.

Lena Askling

Följ ämnen i artikeln