Ett dystert val

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-29

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

29 september 2008. Det hade varit lätt att säga att extremhögerns framgångar i Österrike är en varningsklocka. Tyvärr ringde den klockan redan för omkring tio år sedan, när Jörg Haiders Frihetsparti vann sina första nationella framgångar.

Då fick Frihetspartiet 28 procent av rösterna och tog plats i regeringen. Haider lämnade dock partiet och har under flera år fört en mer anonym tillvaro som regeringschef i delstaten Kärnten.

Come back för Haider

För en tid tycktes Frihetspartiet bli ett mer ”normalt” högerparti, men på senare år har man åter höjt tonläget mot invandrare och drivit en stenhård anti-EU kampanj. Samtidigt har Haider gjort come back som ledare för det hårt främlingsfientliga Framtidsförbundet.

Risk med breda block

I valet i går blev socialdemokraterna SPÖ visserligen största parti och det moderata högerpartiet ÖVP kom tvåa. Men båda partierna, som suttit i en gemensam regering de senaste åren, tappade kraftigt i väljarstöd.

Extremhögern fick tillsammans nästan en tredjedel av rösterna. Detta visar vilka risker som är förenade med breda blocköverskridande regeringar. När väljarna inte ser skillnad på den ”städade” högern och vänstern stärks extrema partier. SPÖ och ÖVP har i årtionden delat makt och offentliga jobb mellan sig enligt ett system kallat Proporz.

Otrygghet exploateras

Det visar också att Europas politiker ännu inte hittat några fungerande metoder för att handskas med den oro människor känner inför globaliseringen och EU-projektet. Två i grunden positiva processer, som ändå kan exploateras av extremhögern eftersom många känner att de förlorat i trygghet.

Nu väntas socialdemokraterna bilda regering, men det parlamentariska läget är osäkert. Europas politiker håller andan. Men lär de sig något?

JB

Följ ämnen i artikeln