Tack och lov för modiga liberaler

3 september 2015

Kampen mot rasism

”Om min väns vänner är de värsta kräk som finns är de inte längre mina vänner.” Så skrev den liberale författaren Johan Norberg på Twitter i går efter att han publicerat en viktig krönika i Metro.

I texten beskriver han sin besvikelse över hur delar av den etablerade högern har problem med att dra en tydlig gräns mot skribenter i tassemarkerna mellan anständigt och rasistiskt. I detta fall handlar det om den borgerliga tidningen Neos oförmåga att ta avstånd från skribenten Marika Formgren, som på sin blogg tipsat läsare om högerextrema sajter.

Det kan verka som ett ointressant plask i den politiska ankdammen. Men det som händer nu är viktigt.

Drabbar inte bara vänstern

De senaste åren har kampen mot rasism allt för ofta beskrivits som en kamp mellan höger och vänster. Dödshot och hatstormar mot personer som Alexandra Pascalidou, Kawa Zolfagary, denna redaktions Anders Lindberg eller Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg har kunnat avfärdas som något som bara drabbar en gapig vänster - inte ett hot mot yttrande­frihet och demokratiska grundvärden.

I takt med att avgrundshögern flyttar fram positionerna och hittar nya mål bland nyhetsreportrar som DN:s Niklas Orrenius och frilansjournalisten Annika Hamrud går det helt enkelt inte att resonera så längre.

Som den liberala ledarskribenten Sofia Mirjamsdotter skrev i Sundsvalls Tidning i går:

”Här och nu måste den som vill ha ett öppet samhälle och pressfrihet ta ställning.”

Precis så är det.

Det har talats mycket om sommarens hårdnande debattklimat där ledarsidorna på Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten och Dagens Industri skruvat upp volymen om tiggeri och invandring. Det är oroande.

Men samtidigt har också något annat hänt. Liberaler har allt tydligare börjat uppmärksamma och ta avstånd från glidningarna i retorik och värderingar bland konservativa röster. Det borgerliga tvångsäktenskapet håller slutligen på att spricka.

Värnar viktiga liberala principer

Modiga skribenter och publicister som Sofia Mirjamsdotter, Johan Norberg, Sydsvenskans Per Svensson och Per T Ohlsson, chefen för Liberala Nyhetsbyrån Svend Dahl, Eskilstunakurirens Alex Voronov, Dagens Nyheters Peter Wolodarski, Upsala Nya Tidnings Håkan Holmberg, Lilian Sjölund på Hela Hälsingland och många fler har den senaste tiden tydligt markerat att de värnar viktiga liberala principer.

Kampen för öppenhet, demokrati och en anständig syn på sina medmänniskor är inte frågor som bara några ska driva.

Kanske formulerades det allra bäst av kristdemokraten Angela Merkel apropå högerextrema krav på att Tyskland ska stänga sina gränser.

– Det kan inte finnas någon tolerans mot dem som ifrågasätter andra människors värdighet.

Så enkelt är det.

Följ ämnen i artikeln