Löfvens förslag var inte seriöst

Åsa Romson höll i dag presskonferens utanför länsstyrelsen i Visby. Ojnareskogen längre norrut på Gotland kommer att skyddas.

Äntligen kunde Åsa Romson hålla presskonferens på Gotland. Efter tio långa år fick hon sätta ner foten.

Det blir ingen kalkbrytning. Ojnareskogen på norra Gotland skyddas som Natura 2000-område. Gaffelfibblan, gotlandssnoken, havsörnen och alla de hotade arterna fredas.

Dessutom säkras vattentillgången för alla de som bor på den norra delen av ön.

Tänk att det skulle ta tio år och tre olika regeringar för att komma fram till att gotlänningarna behöver friskt vatten.

Aggressiv lobbying

Det är märkligt att det ens uppstod en konflikt om Ojnare. Länsstyrelsen och Naturvårdsverket har konsekvent sagt nej till kalkbrytning i området. Skälen har varit två, dels den skyddsvärda miljön, dels tillgången på friskt vatten. Berget under skogen är fullt av vattenbärande sprickor och risken för att saltvatten skulle läcka in i dricksvattnet hade varit för stor.

Men det är som Dagens Nyheters näringslivskrönikör Birgitta Forsberg skriver, politiker älskar gruvor och dagbrott över all sans och vett. Lobbykampanjen har dessutom varit aggressiv. Företaget Nordkalk har köpt utredningar och undersökningar och drivit kalkbrytningen i varenda domstol. Fackets och företagets uppvaktningar har stressat en rad politiker.

Mona Sahlins malpåse

Området var planerat som nationalpark, men när lobbyarbetet tog fart la samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin Ojnareskogen i malpåse. Efter nya uppvaktningar kuppade miljöminister Andreas Carlgren bort den stopplag som kunde ha skyddat skogen.

I den här regeringen är det näringsminister Mikael Damberg som drivit på för kalkbrottet. Politiker älskar som sagt gruvor och alla former av hål i marken. Som miljöpartist har dock Åsa Romson varit tvungen att hålla emot och till sist var det full strid i regeringen. Det blev nästan parodiskt när länsstyrelsen fick fyra dagar på sig för att ta fram ytterligare ett underlag. Damberg, Nordkalk och IF Metall menade att man lika gärna kunde skydda ett annat område på Gotland.

Oseriöst av Löfven

Att regeringen tog det förslaget på allvar beror säkert på att statsministern kommer från just IF Metall.

Det är klart att man inte kan göra en ny miljöinventering på mindre än en vecka. Stefan Löfvens hantering av Ojnareskogen har inte varit seriös.

Kalkarbetarnas oro för jobben ska man däremot ha respekt för. I dag aviserade Åsa Romson en stor näringslivssatsning på 100 miljoner kronor. En särskild samordningsman ska driva på för fler jobb på Gotland.

Det var på tiden. Den satsningen kunde ha kommit för tio år sedan så hade Gotland sluppit den uppslitande striden. Ön behöver jobb, kalkbrytningen måste fortsätta i andra områden.

Det var bara Ojnareskogen som behövde skyddas.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.