Försvarsmaktens trosor orsakar blodiga skavsår

Kvinnors utrustning utgör en säkerhetsrisk

Statsminister Magdalena Andersson talar med värnpliktiga soldater i april.

Felicia Konstenius, 20, gjorde värnplikten förra året. Nu är hon invald i Pliktrådet, den organisation som representerar Sveriges totalförsvarspliktiga. Där är hon ansvarig för arbetsmiljö, säkerhet och medinflytande.

Som värnpliktig fick Felicia en chock. Verkligheten skilde sig ordentligt från det intryck hon tidigare haft av Försvarsmakten. Kvinnliga värnpliktiga fick inte samma chans som män att utvecklas och utföra sitt uppdrag. Det berodde till stor del på utrustningen.

– Ingenting är anpassat för kvinnor. Kängorna fungerar inte, hjälmen fungerar inte, handskarna fungerar inte, stridsvästen fungerar inte, det finns inga kroppsskydd som passar. Inte ens långkalsongerna går att använda, säger Felicia Konstenius.

Hjälmen halkar ner över ögonen

Storlekarna på kläder och skor är anpassade för långa män. Kängorna är för breda för de flesta kvinnor och orsakar ofta stukningar och vrickningar. Hjälmarna är för stora, även den minsta storleken. När de värnpliktiga kvinnorna övar på att skjuta liggandes på mage halkar hjälmarna fram över ögonen.

– När du ska skjuta så ser du ingenting. Du får putta upp hjälmen och sen skjuta innan den glider ner igen, säger Felicia.

– När det är dags att öppna eld känner du dig kanske pushad av befälet. Du blir mer och mer stressad. Till slut känner du att du måste skjuta, trots att du inte har någon aning om vad det är du skjuter på. Det är inte säkert alls.

Kan inte stänga kroppsskyddet

Utrustningen är dimensionerad efter manskroppen. Kroppsskydd 90 som värnpliktiga använder är tänkt att skydda mot granatsplitter. Men modellen är helt rak, utan hänsyn till höfter eller midja. Inga av storlekarna passar ordentligt.

– Antingen tar du en liten storlek som passar ryggen längdmässigt. Men då blir det så tajt över bysten att den inte går att knäppa, vilket är en säkerhetsrisk. Går du upp en storlek får du dels inte på dig uniformsjackan ovanpå, dels blir det så långt att det inte går att få på sig stridssäcken, alltså väskan. Det går inte att fästa avbärarbältet runt höfterna och du bär allt på axlarna i stället, säger Felicia Konstenius.

Trosorna ger brännskador

De underkläder kvinnorna erbjuds av Försvarsmakten är i praktiken obrukbara. Trosorna som erbjuds är i boxermodell och skär in i låren.

– De orsakar blodiga skavsår. De är alldeles för korta, när du marscherar blir det friktion så att man får brännskador på benen nästan direkt, säger Felicia Konstenius.

Det gör att de flesta värnpliktiga kvinnor i praktiken föredrar att använda de kalsonger som erbjuds männen. Men de räcker inte alltid till. Ibland löser man problemet genom att kvinnorna får ersättning för att köpa civila trosor.

Vad gäller behåar finns två modeller att välja mellan. Den ena stängs med en dragkedja framtill, vilket ger skavsår och dessutom riskerar att ge köldskador vid kallare väder.

– Jag vet inte vem som kom på den idén, men det var ingen bra idé, säger Felicia.

De flesta väljer därför den andra modellen, som erbjuds i storlekarna S, M och L. De få storlekarna gör det svårt att hitta behåar som sitter bra. Enligt Pliktrådets egen rapport ”Skav, värk och underkläder åt värnpliktiga kvinnor” utgiven i november 2021 är det vanligt att de med större byst upplever behåarna som obehagligt trånga.

Har tagit upp det med försvarsutskottet

Utrustningen utgör en säkerhetsrisk, leder till onödiga påfrestningar på kroppen och risk för skador. Dessutom gör situationen kvinnliga värnpliktiga mindre motiverade och förhindrar deras utveckling.

– Det är ju inte samma förutsättningar för män och kvinnor att kunna lyckas. Hur ska du kunna bli bättre på att skjuta om du inte ser någonting?

Som ledamot i Pliktrådet har Felicia Konstenius tagit upp problemet med både befäl, chefer och försvarsutskottet. Hon säger att de är medvetna om att situationen i dag inte är hållbar.

Trots det händer ingenting.

Värnpliktiga känner sig lurade

I Försvarsmaktens marknadsföring betonas ofta att alla är välkomna. Överbefälhavaren sjunger karaoke i prideparaden, annonser och information på hemsidan är till för att locka fler kvinnor till militären. Men så känns det inte i praktiken, säger Felicia Konstenius.

– Man blir lurad av reklamen, jag vet att många känner så. Att det inte alls var som man trodde att det skulle vara.

Den 10 mars meddelade Magdalena Andersson, försvarsminister Hultqvist och finansminister Damberg storsatsning på försvaret. Statsministern nämnde ett ökat antal värnpliktiga som en prioritet. Peter Hultqvist talade om den största satsningen på försvaret sedan 50-talet. Överbefälhavare Micael Bydén kommenterade nyheten med att ”det är viktigt att varje krona ger militär effekt”.

Ordentlig utrustning och uniformer till kvinnliga värnpliktiga borde vara en självklar prioritering. I händelse av kris eller krig ska våra soldater inte behöva vricka fötterna eller få andningssvårigheter av för små behåar. De ska kunna knäppa sina kroppsskydd och få på sig stridssäckarna.

De ska kunna se vad de skjuter på.


Har du gjort värnplikten? Vad tänker du kring kvinnors förutsättningar i det svenska försvaret?

Chatta med Susanna Kierkegaard om dagens ledare.

Livechatten öppnar klockan nio, men du kan ställa frågor redan nu.

  • Susanna Kierkegaard
    19 april 2022

    Nu är klockan halv tio – färdigchattat för denna gång! Tack till alla som tyckt till. Hoppas ni får en trevlig vecka.

  • 19 april 2022

    Hej,

    Nej kvinnor har inte samma förutsättningar.

    Gjorde militärtjänst 1983-84 och vi hade då Kvinnor som gjorde FN Tjänst på regemntet. Det var det brister i utrustningen . Dom köpte egna kängor m.m.Det är ju uppenbart att det inte är prioriterat det har ju gått snart 40 år.

    Nu har vi ju kvinnor som ska utbildas i strid.

    dvs allt ska passa.

    Johan

    Trist att höra, ja man tycker att det borde ha ordnats för länge sedan. De har haft drygt 40 år på sig...

    Susanna Kierkegaard
  • 19 april 2022

    Det är sannerligen tur att vi gjort förändringar som högertrafikomläggningen eller att vi gick från likström till växelström medan det fortfarande fanns människor med handlingsförmåga i detta land.

    Nuförtiden verkar alla försök till förändringar sövas ner i mötesrum befolkat med Excelscrollare som knappt förstår problembilden.

    Det kan ju rimligen inte vara någon jättegrej för försvarsmakten att låta sy om den förhållandevis lilla mängd kläder och hjälminredning som berörs plus ta emot kvitto på inköp av privata kängor ifall viljan finns.

    Det är sorgligt. Och försvaret är inte ensamma.

    Martin

    Man har träffat några excelscrollare i sitt liv, ja! Försvarsmakten har börjat projektet med att köpa uniformer som ska passa kvinnor bättre, men tyvärr inte klart förrän 2024 och inkluderar inte utrustning som skydd, kängor, hjälmar. Men förhoppningsvis kommer det, står att länderna ska upphandla det självständigt men inga detaljer kring könsanpassningar.

    Man kan nog inte köpa egna kängor, av säkerhetsskäl. Däremot vet jag att många löst underklädesproblemen på det sättet.

    Susanna Kierkegaard
  • 19 april 2022

    Men hur kan det få vara såhär år 2022? Skandal att skyddsutrustning inte fungerar och att underkläder är direkt farliga i en krigssituation. Snacka om att skapa dåliga grundförutsättningar i onödan. Det här måste de ju se över. I övrigt, stort tack till alla tjejer och killar som gör sin värnplikt!

    Anders

    Verkligen! Blev också helt chockad när en värnpliktig kvinna berättade detta för mig första gången. Man tycker inte att Sveriges försvarsförmåga ska hänga på dåliga behåar...

    Susanna Kierkegaard
  • 19 april 2022

    Känner igen problematiken även i civila yrken. Jobbar som yrkeschaufför och har problem till exempel med skyddsoverallen som är direkt anpassad för män. Gå på Jula för att hitta arbetshandskar i storlek 7 och det enda som finns är rosa trädgårdshandskar. Inte bara ett militärt problem alltså. Jag trodde att vi hade kommit längre 2022.

    Nella

    Intressant perspektiv! Problemet finns nog i väldigt många branscher. Har vänner som jobbat i kök och servering och haft samma problem med arbetskläderna där. Det tänker man inte att det är en särskilt mansdominerad bransch, men tydligen släpar det efter...

    Susanna Kierkegaard