EU för flata mot Syrien

Uppdaterad 2011-06-05 | Publicerad 2011-06-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

4 JUNI 2011. Upproret i Syrien

I söndags öppnade syriska säkerhetsstyrkor eld med kulsprutor mot demonstranter i städerna Rastan och Talibiseh. Förra veckan rapporterade ­nyhetsbyrån AFP om Hamza ­al-Khatib, bara 13 år, som ska ha torterats och dödats av regimen. Enligt människorättsaktivister har över 1 000 personer redan dödats. Antalet fängslade är mångdubbelt fler.

Under Europaparlamentets debatt varnade liberalernas gruppledare Guy Verhofstadt för att Syrien kan bli ett ”arabiskt Himmelska fridens torg”. En mångbottnad jämförelse.

Omvärlden avgör

Studentprotesterna på Himmelska fridens torg i Peking 1989 slogs ner skoningslöst av kinesiska myndigheter. Våldet och bilderna på stridsvagnar mot fredliga demonstranter väckte avsky i omvärlden, men efter en tid återgick allt till det normala. Handeln ökade. Den kinesiska regimen kunde fortsätta som förut.

Om den syriska regimen också ska tillåtas att först slå ner ­demokratirörelsen, och sedan fortsätta som om ingenting ­har hänt, ligger i omvärldens händer.

Svagt uttalande från EU

EU har skärpt sanktionerna mot den syriska regimen i omgångar. Flera medlemsstater, bland andra Storbritannien, Frankrike och Tyskland har försökt få fram en resolution i FN:s säkerhetsråd.

G8-gruppen, där världens ­ledande ekonomier är medlemmar, träffades för en vecka ­sedan och krävde slut på våldet. Ett svagt uttalande, urvattnat framför allt av ryskt motstånd.

Kina och Ryssland tycks ha återgått till en blockerande roll i säkerhetsrådet. De vill, av allt att döma, inte ha en liknande ­situation som i Libyen.

Inte särskilt förvånande. Ryssland har sedan länge goda relationer med Syrien. Då brukar politisk stabilitet få gå före mänskliga rättigheter.

Skulle diktaturen i Syrien ­falla kan Mellanöstern förändras i grunden. Syrien är granne till Israel som sedan 1967 ockuperar de syriska Golanhöjderna. Formellt ligger länderna i krig. Syrien stöder Hizbollah ­i Libanon och palestinska ­Hamas har uttalat sitt stöd för den syriska regimen.

Risk för isolerat Iran

Även för Iran skulle en demokratisk utveckling i Syrien kunna vara farlig. Man riskerar att förlora sin viktigaste ingång ­i arabvärlden och bli allt mer isolerad. Enligt Washington Post bistår Iran därför Syrien med expertis på hur man krossar folkliga uppror.

Men att FN:s säkerhetsråd ännu inte klarar att ta sitt ansvar gör inte att EU kan slippa sitt. EU måste protestera betydligt skarpare än hittills. Man bör även skärpa sanktionerna och öka det ekonomiska och diplomatiska trycket på Syrien.