Det våras för pillermagnaten

"Risken är att vi inom en snar framtid kommer att tala om Apoteksdöden"

I måndags kväll fick alla apotekschefer runtom i landet öppna de kuvert som ­anlänt samma dag. Kuverten innehöll ­information om hur deras apotek skulle drivas efter avregleringen.

Bilden är surrealistisk. ”Ditt apotek ska ­säljas till ett storföretag, ”Ditt apotek ska drivas av småföretagare i Småland”, ”Ditt apotek kvarstår i statlig regi”. Kuvertöppnandet har drag av tv-show där vinnare och förlorare ska utses.

Spelets logik präglar regeringens utförsäljningspolitik. Mycket av vår gemensamma egendom ska nu ut på marknaden till högstbjudande. Också något så angeläget som vård och hälsa.

I går förklarade regeringen via Apoteket Omstrukturering AB att två tredje­delar av landets apotek ska drivas av privata intressenter. Majoriteten kommer att säljas till ­stora aktörer på både den internationella och ­nationella marknaden. Det gäller 466 apotek. 150 apotek ska bjudas ut till småföretagare. Apoteket AB behåller 330 apotek.

Tidigare har socialminister Göran Hägglund låtit påskina att merparten av apoteken kommer att bli kvar i statlig ägo. Så blir nu ­inte fallet. Talet om mångfald ter sig också optimistikt. Risken är stor att det i huvudsak blir några få internationella kedjor som tar över.

”Det här kommer att leda till högre kostnader för skattebetalarna och det kommer att ­gynna några få internationella läkemedelsgrossister”, kommenterar Ylva Johansson (S) till Ekot.

Avregleringen innebär att läkemedelshanteringen blir försäljningsdriven. Så är det när marknadslogiken ska råda. Det kan bli dyrt för medborgarna, både hälsomässigt och ekonomiskt.

De skenande läkemedelskostnaderna har länge varit ett problem. Tydligare regler och ett aktivare Apoteket AB som står för producentoberoende och kunnig information har varit ett sätt att bromsa utvecklingen. Apoteken har i dag hög trovärdighet i att byta ut dyra läkemedel mot likvärdiga billigare.

Apoteken har också ett uppdrag att upplysa medborgarna, hjälpa till med egenvård och driva hälsobefrämjande arbete som syftar till att göra människor allt mindre beroende av läkemedel.

Att en privat aktör med vinstintressen skulle vilja få medborgarna att köpa så lite piller som möjligt är knappast troligt.

För ett år sedan såg vi bilder på pensionärer som kedjade fast sig vid sitt apotek i glesbygden. Deras upprördhet över avregleringen är fullt förståelig. I ett marknadsstyrt försäljningssystem råder varken social eller geografisk hänsyn.

Vid en upphandling går det förstås att ställa krav på öppettider och placering men om företaget som sen driver glesbygdsapoteken tröttnar på grund av för dålig lönsamhet och lägger ner? Vem tar då ansvar för medborgarnas tillgänglighet till bra apotek utanför storstäderna?

Var tredje bensinmack har lagts ner i Sverige.

Risken är att vi inom en snar framtid kommer att tala om ”Apoteksdöden”.

Följ ämnen i artikeln