En dag kommer våren även till vitryska Minsk

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-07-10

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vitryssland får inte nämnas vid toppmötet i Sankt Petersburg nästa helg. Det har Vladimir Putin bestämt. Trots att Ryssland har nyckeln till utvecklingen i Europas sista diktatur.

– Putin skulle kunna göra mycket men han vill inte, säger Tatsiana Revjaka.

Jag träffar den vitryska demokratikämpen när hon är i Stockholm för att ta emot det årliga Anna Lindh-stipendiet.

Revjaka har nära till skrattet trots den svåra verklighet som hon arbetar med. Eller också är det just därför hon orkar. Hon har själv blivit gripen av säkerhetspolisen. Ändå fortsätter vitryskan att riskera sitt liv i arbetet för demokratin.

Efter valet i mars har de internationella rubrikerna om Vitryssland åter blivit färre. Därför var det bra att två modiga aktivister fick pris på samma dag. Forum för levande historia delade ut Per Anger-priset till Revjakas kollega Aljaksandr Bialiatski. Bägge är aktiva i organisationen Viasna, som bland annat rapporterar om myndigheternas övergrepp.

I mars vågade sig många vitryssar ut i protest mot det riggade återvalet av diktatorn Lukasjenko. Säkerhetsstyrkorna slog till efter några dagar och grep ett stort antal demonstranter. Fortfarande är 13 fängslade, enligt Bialiatski.

Viasna håller reda på vad som händer med dem som grips och har byggt upp ett stort förtroendekapital bland vanliga vitryssar.

– När oroliga föräldrar ringde till larmcentralen i Minsk hänvisade de till oss, berättar Revjaka.

– Vi kunde ge besked, den och den har dömts till 15 dagar, han finns på vår lista.

Viasnas hemsida är en viktig källa till information om vad som händer i Vitryssland. Det är inget enkelt arbete. Efter massarresteringarna i mars ställde sig frivilliga vid domstolen och ropade frågor. Ibland hann de gripna få fram sitt namn och sina straff, så kunde informationen sedan föras vidare till de anhöriga.

Tatsiana Revjaka har också engagerat sig i de fyra fall där kritiker av Lukasjenko försvunnit. Hon har försökt få reda på vad som hänt och skött Viasnas stöd till familjerna.

En domstol har förbjudit organisationen men arbetet fortsätter från en anonym lägenhet i Minsk.

Jag kan inte låta bli att fråga hur de orkar.

– Jag försöker fokusera på det jag vill se i framtiden, svarar Revjaka.

Därför ägnar sig Viasna också åt att ta fram reformer av rättssystemet, som kan användas den dag diktaturen faller. Viasna betyder ”vår”, och en dag måste det politiska tövädret komma även till Minsk.

Omvärldens stöd betyder mycket. Prisutdelningarna i Stockholm är en viktig del.

Ingvar Carlsson, ordförande i Anna

Lindhs minnesfond, kopplar samman situationen i Vitryssland med den negativa utvecklingen i Ryssland.

– EU har en enormt viktig roll för att samtala och utöva en press mot Ryssland. Det gäller att agera mot Ryssland så att det inte blir mer auktoritärt. Det är ett indirekt stöd också för Vitryssland.

Kloka ord. En bra början borde vara att ta upp Vitryssland på G8-mötet. Vågar Tony Blair, Jacques Chirac och Angela Merkel störa feststämningen i Putins hemstad?

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln