Hästen tre gånger större än jätten Ikea

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-31

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hästnäringen omsätter nästan tre gånger så mycket som affärsjätten Ikea och sysselsätter dubbelt så många som Ica i Sverige. Den skapar 28 000 heltidsjobb och hästarnas bidrag till BNP är åtta gånger större än fiskets eller lika stort som hela Gotlands. Finansministern kassar in fyra miljarder i rena skattekronor och branschen är en av de snabbast växande.

Siffrorna förvånar nog både i regeringen och näringslivet. Och säkert i bankvärlden där man fortfarande ler lite överlägset åt den där ”tjejhobbyn” när nya entreprenörer, ofta kvinnliga, vill starta nya företag.

Resultaten står att läsa i en färsk utredning ”Hästnäringens samhällsekonomiska betydelse i Sverige” gjord av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. I går presenterades den som sig bör på ett av landets hästcentrum. Ridskolan Strömsholm, där barockslottet Strömsholm ligger likt en osannolik gul marsipanbakelse i den forsande Kolbäcksån mellan Västerås och Hallstahammar.

På Strömsholm har hästhovar trampat i över 400 år. Gustav III:s drottning Hedvig Eleonora gjorde det till en plats för hästuppfödning och där avlades länge den en gång beryktade svenska arméns stridshästar. Nu är det den moderna ridsportens Mecka.

Hästen är på väg att återta sin centrala plats i det svenska samhället. Den är jordbrukets femte största inkomstkälla, allt viktigare för en levande landsbygd och som fritids- och rekreationskälla. Svensk hästsport håller världsklass.

Nästa år kommer också en hästmule att vara lika mycket värd som kossans. Då införs den nya jordbrukspolitiken och stödet till lantbruket ska utgå per areal, också för betande djur antingen det är häst, ko eller får. Det kan innebära en viktig vändpunkt för hästnäringen.

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist, på plats på Strömsholm, är väl medveten om att det behövs förändringar i jordbrukspolitiken, nya skatteregler och långsiktiga spelregler för den småföretagsintensiva hästnäringen.

– Vi har diskussionen levande i regeringen, frågorna ligger på bordet och vi får se vad vi kan göra, sa jordbruksministern. Men lovade inget bestämt.

Hästnäringen har under en lång rad år serverats alldeles för många löften och fått alldeles för få beslut och åtgärder. Det finns en uppdämd ilska och bitterhet i branschen. Svikna löften skapar frustration och en känsla av att vara nonchalerad.

– Det är fel och det är synd att den här bitterheten finns, sa Ann-Christin Nykvist när jag tog upp den känsliga frågan. Hon tycker att man underskattar kraften i det regeringen gör och det som nu är på väg.

I fem tusen år har hästen

representerat en urgammal relation präglad av arbete och kärlek mellan människa och häst. Kunskapen om hästen är gammal och djup men mycket gick förlorat hos oss när jordbruket, armén och skogsbruket avhästades. Kunskap om hästhållning bland nya generationer hästägare, ridtjejer och hästföretagare är den största bristvaran i dag. Där, i mer kunskap, forskning och utbildning, ligger statens stora ansvar för hästnäringen.

Lena Askling

Följ ämnen i artikeln