Moderater fattar inte den svenska modellen

Moderaten Johan Ransgård stödköpte bullar.

Att arbetsvillkoren och lönerna varierar mellan olika branscher är inte det minsta konstigt. En fabrik som går dygnet runt kan inte riktigt ha samma regler som ett kafé eller ett bussbolag. Ett äldreboende som är bemannat 365 dagar om året fungerar inte på samma sätt som ett kontor.

En av den svenska kollektivavtalsmodellens stora förtjänster är att fack och arbetsgivare tillsammans kan pussla ihop lösningar som passar den egna branschen. Statliga regler och lagar skulle aldrig bli lika flexibla.

Lilla bageriet

Det finns förstås ett villkor för att alltihop ska fungera. Att ingen av parterna börjar välja och vraka bland olika branschers kollektivavtal för att hitta det som gynnar de egna intressena bäst.

Precis det försökte det lilla bageriet och kaféet Baka i Göteborg göra, och i veckan ledde det till en kortare konflikt med fackförbundet Livs.

Arbetsgivaren tyckte att avtalet med fackförbundet Hotell- och Restaurang för kafépersonalen gott kunde tillämpas också för bagarna. Något särskilt avtal behövdes verkligen inte.

Att ersättningen för arbete på obekväma tider på det sättet skulle bli lägre var säkert en bidragande orsak.

Stödköpte bullar

Det är ingen konflikt mellan de båda LO-förbunden. De är alldeles överens.

Konflikten om bagarna på Baka stenugnsbageri varade bara i ett dygn. Sedan skrev fack och arbetsgivare under det avtal som gäller för bageribranschen. Med det hade saken kunnat vara ur världen, om det inte varit för en sak. Den västsvenska borgerlighetens reaktioner under det dygn konflikten pågick.

På sociala medier har det rasats friskt och moderaternas starke man i Göteborg, Jonas Ransgård, skyndade dit för att stödköpa bullar. I släptåg hade han bland annat kristdemokraten David Lega som frankt förklarade fackets agerande som “pinsamt och obegripligt”.

Ordning och reda

Det enda som är pinsamt och obegripligt är förstås att borgerliga politiker har så svårt att förstå fackens krav på ordning och reda på arbetsmarknaden. Eller - som i det här fallet - att det inte kan vara upp till en arbetsgivare att själv välja vilket avtal hon eller han ska tillämpa.

Någon gång leder det till konflikt, men ska sanningen fram händer det faktiskt häpnadsväckande sällan.

Dagar som dessa kan det vara värt att minnas att det faktiskt är det som är den svenska arbetsmarknadsmodellens kärna. Inte privata övernattningar på fackliga konferensgårdar, exklusiv representation eller förmedling av lägenheter i Stockholms innerstad.

Den svenska modellen är en ordning vi borde försvara, och vara stolta över.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.