Skattefusk – en borgerlig dygd

STOCKHOLM. I går slog en bomb ner: 11,5 miljoner ­dokument har läckt från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama. De visar hur världens rika och mäktiga gömmer ­undan pengar i skatteparadis runt om i världen, namn, summor, allt.

Storbanken Nordea verkar ha haft en särskild roll i att hjälpa svenskar med kontakter i Panama och ungefär 500 svenska privatpersoner och företag uppges finnas med i materialet.

Uppdrag granskning lovar ett ”blytungt” avslöjande i morgon.

Skattefusket är en global tragedi.

I den ljusskygga värld som skapats för att ­gömma rika människors förmögenheter döljs även pengar kopplade till vapensmuggling, organiserad brottslighet och terrorism.

Men problemen börjar inte i Panama utan i den skattemoral som frodas på Djursholms punschverandor eller i herrklubbarnas dunkel. Det krävs mer än ­korrupta bankdirektörer för att komma undan med ett bedrägeri i den här skalan.

Som Brottsförebyggande rådet på­pekar föds ingen till brottsling. För­utom rent genetiska faktorer handlar det om uppfostran och omgivningens förhållningssätt. Man socialiseras in i en miljö där andra regler gäller än i övriga samhället. Skattefiffel kräver helt enkelt sitt sällskap.

Det unika med avslöjandet om Panama­pappren är omfattningen. ­Läckan från Mossack Fonseca ger ­inblick i place­ringar från de rika och ­superrika i hela ­världen. Alltså samma finansiella sektor som för några år ­sedan kastade ut ­världen i den värsta ekonomiska krisen sedan ­andra världskriget.

Skatteverket lovar nu att granska de svenska kopplingarna. Det är bra.

Ännu bättre vore om några av bovarna för en gångs skull får skaka galler. Att få bort straffriheten är förmodligen ­enda sättet att göra något åt den ­skattemoral som gjort Panama möjligt.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.