SD vill dumpa de svenska lönerna

JÄRNGÄNGET SVIKER För den som tittar på hur SD agerar i frågor som påverkar vardagen på svenska arbetsplatser är det ingen överraskning att partiet vill sitta i en M-regering.

30 september 2016

Schyssta villkor

Det är inte ofta Bromölla ­befinner sig i centrum för svensk politik, men i dag händer det. Klockan elva ska civil­minister Ardalan Shekarabi möta Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i debatt om det som kan vara vatten­delaren i samhällsdebatten.

Ämnet är regeringens ­förslag till nya regler för ­offentlig upphandling. I klartext; ska kommuner, landsting och stat fortsätta att köpa varor och tjänster från företag som är billiga därför att de dumpar löner och arbetsförhållanden? ­Eller ska kollektivavtals­nivåer och rimliga villkor ­vara den tröskel alla som vill göra affärer med samhället måste ta sig över? Till en del handlar det förstås om hur arbetsmarknaden i ett allt mer gränslöst Europa ska fungera. Regeringen och Shekarabi vill ändra lagen så att skattepengar – det handlar om 600 miljarder om året – inte ska användas för att dumpa arbetsvillkoren.

Den borgerliga oppositionen med mode­raterna i spetsen säger nej.

Jimmie Åkesson ska förklara varför partiet tänker rösta för oppo­sitionen. I potten ligger vill­koren för chaufförer, hemtjänstassistenter och lokalvårdare, och i förlängningen också byggnadsarbetare, vårdpersonal och handelsanställda. Åkesson måste svara på varför anställda med kollektiv­avtalsenliga löner, vettiga ­arbetstider och riktiga för­säkringar ska förlora jobbet till någon som inte kan ställa krav på något av allt det där. Det är ju det som händer.

Får lönerna att stiga

Upphandlingen är ämnet för dagens ­debatt, men det är inte det enda exemplet på hur lite villkoren för arbetande människor i vårt land betyder för Sverige­demokraterna. Under Jimmie Åkessons sjukskrivning försenade partiet höjningen av a-kassan och ­förbättringarna av sjukförsäkringen när man röstade för den moderata budgeten. Och när det gäller ­vinsterna i välfärden kostade det närings­livets lobbyister bara några bättre middagar att få Sverigedemokraterna att byta fot. Shekarabi borde kräva ­ytterligare ett besked av Åkesson. Hur ska begränsningar av strejkrätten stärka vanliga människors möjlighet att få vettiga ­arbetsvillkor.

I en riksdagsmotion kräver Sverigedemokraterna åtgärder för att ”komma till rätta med de fackliga sympati­åtgärderna”.

Strejker och konflikter tillhör sannerligen inte vanligheterna i Sverige. Men det spelar ingen roll, brukar ­arbetsgivarna argumentera när de vill begränsa strejk­rätten. Själva hotet om konflikt får lönerna att stiga. Kanske är det riktigt. ­Utan ett effektivt konfliktvapen skulle arbetare på ­fabriker, i vården eller på byggen nog få lägre lön.

Väger väldigt lätt

Därför kan strejkrätten ­reta arbetsgivare, men det är också därför vi andra har så goda skäl att försvara den, nu också mot Sverigedemo­kraterna. Jimmie Åkesson har sagt att han gärna vill vara med i en moderatledd regering. För den som tittar hur partiet resonerar i frågor som ­påverkar vardagen ute på svenska arbetsplatser är det inte så konstigt. Då visar sig Sverige­demokraterna vara ett ­gediget borgerligt parti. Ett parti där svenska lön­tagares villkor och intressen trots all retorik till sist väger väldigt lätt.