Karensavdraget straffar samhällets sanna hjältar

De som håller igång vård och omsorg förtjänar en extra julklapp

Personalen i vården och omsorgen straffas dubbelt av karensavdraget. De löper större risk att bli sjuka, samtidigt som deras arbete förutsättare närhet till människor.

Nu är vi äntligen framme vid långhelgerna. För de flesta av oss en chans till lite välförtjänt ledighet. En chans att träffa familjen, umgås med vänner eller bara en smula återhämtning. Efter en höst som till och med varit mörkare än vanligt kan det verkligen behövas.

Samtidigt är det många som kommer att behöva arbeta, oavsett om det är helg eller vardag. Det gäller inte minst alla vars arbete är att göra livet lite lättare för andra. Vården och äldreomsorgen måste fungera även om det är julhelg eller ett nytt år. Och det betyder att personalen måste finnas på plats.

Hoppet släcks

Häromdagen släcktes hoppet om att bli av med karensavdraget i sjukförsäkringen för precis den gruppen. I en rapport till äldre- och socialförsäkringsminister moderaten Anna Tenje föreslogs visserligen att det maximala antalet karensdagar under ett år skulle sänkas. Men den som stannar hemma från jobbet på grund av sjukdom ska fortfarande straffas.

Under pandemin applåderade vi vårdanställda, och i utvärderingar efteråt kunde vi konstatera att anställningsvillkoren på äldreboenden sannolikt bidrog till smittspridning. Alla talade om hjältar.

Det är faktiskt inte så länge sedan.

Orättvisa avdrag

Ett av de problem som blev tydliga under pandemin var orättvisan i sjukförsäkringens karensavdrag. Den som arbetar med människor – i hemtjänsten, i en butik eller på en förskola till exempel – löper inte bara större risk att bli smittad. Jobbet kan inte heller göras på distans.

Pandemin etablerade nya mönster av distansarbete för många tjänstemän. Busschaufförer, personalen på äldreboenden och de vårdanställda måste däremot gå till jobbet. Och stannar man hemma blir det karensavdrag.

Tillsammans med låga löner och stigande utgifter ställer det människor inför ett omöjligt val. Ta ansvar och stanna hemma och förlora pengar du verkligen behöver. Eller gå till jobbet och riskera både din egen och andras hälsa.

Den ordningen vill alltså Anna Tenjes arbetsgrupp behålla.

Avdraget är en klasslag

Vi har skrivit det tidigare och vi skriver det igen. Karensavdraget är en klasslag. Dessutom bidrar det till smittspridning och gör människor sjukare.

Arbetsgruppens argument mot ett avskaffat karensavdrag i kontaktyrken är enkelt. Det är svårt att dra gränsen. Det kan man tänka sig.

Vi har ett enkelt förslag till lösning. Dra ingen gräns. Anskaffa avdraget för alla. De som kan gå till jobbet eller arbeta hemifrån kommer att göra det ändå.

Det skulle vara en julklapp till alla som får vård och omsorg att fungera den här julen och nyåret.