Det stora glappet i Reinfeldts retorik

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-12

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

VISBY. Bakom scenen i Almedalen står Sveriges statsminister tätt tillsammans med sina närmaste medarbetare och förbereder sig för sitt tal. När han kränger på sig kavajen påminner han om en boxare före match, fokuserad med sänkt huvud. Sen går han upp på scenen och levererar en tjugo minuter lång monolog om pensioner och att fler pensionärer måste börja arbeta.

–?Vad är en pensionär som arbetar? Ibland går begreppen inte ihop, och jag har lärt mig att i politiken förebådar det någonting nytt, säger Fredrik Reinfeldt.

Sverige är på väg in i en ny tid, allt fler äldre vill fortsätta jobba och nu ska arbetslinjen gälla livet ut.

Trots det udda valet av inledande ämne verkar Fredrik Reinfeldt tycka att det är kul att möta sin publik. Det har jag sällan sett tidigare. De många resorna till äldreboenden har gett inspiration.

–?Jag har styrketränat med 85-åringar i Huskvarna och dansat finsk tango i Borås!

Fredrik Reinfeldt fortsätter med att tala om kvaliteten i äldreomsorgen, men säger inget om kommande satsningar från regeringens sida. Riskabelt för någon som frusit statsbidragen till kommunerna.

Efter ett tydligt ideologiskt avsnitt om att moderaterna är garanten för låga skatter hoppas Fredrik Reinfeldt på en klimatuppgörelse i EU 2009.

–?Jag har förstått att vår värld har feber, säger han.

Och så talar Fredrik Reinfeldt förstås om nya skattesänkningar. I höstens budgetförhandlingar vill moderaterna se ytterligare 15 miljarder i sänkta skatter. Man vill sänka skatten för låg-, medel- och höginkomsttagare i tre steg. Störst risk tar moderaterna med förslaget om höjd gräns för statlig inkomstskatt.

I kronor räknat blir skattesänkningen störst för dem med inkomster över 33 000 kronor i månaden. Moderaterna förstärker regeringens profil som en regering på de välbeställdas sida.

I Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen, och i den retorik som regeringen använt ända sedan valvinsten, finns ett stort glapp.

Oviljan att fullt ut förklara sin politik är förmodligen en av de viktigaste förklaringarna till att så många som röstade borgerligt 2006 nu övergivit regeringen. Jag tror att många väljare har svårt att förstå hur frasen ”det ska löna sig att arbeta” leder fram till attackerna på a-kassan och sjukförsäkringen.

Hur kan hårdare villkor för sjuka och arbetslösa skapa fler jobb?

Svaret är att regeringen genom sina åtgärder vill pressa ner de lägsta lönerna. Så ska en låglönemarknad med osäkra inkomster och osäkra villkor skapas.

Det kan regeringen förstås aldrig säga rakt ut. Och det gör inte heller Fredrik Reinfeldt under sitt tal i Almedalen.

Följ ämnen i artikeln