Åren med hästskit gjorde oss fattiga

Det blev inte så mycket korn att picka ur skiten.

Att hushålla med statens resurser och ta ansvar för ekonomin, det är att sänka skatterna med flera miljarder och hoppas att det ska leda till fler jobb, starkare ekonomi och ökande satsningar.

Det fick vi lära oss under de åtta år då Anders Borg var finansminister.

Vi fick dessutom lära oss att det var höjden av ekonomiskt skarpsinne att låta sagda skattesänkningar betalas – fem gånger om – genom sänkt arbetslöshetsförsäkring, sjukförsäkring och föräldraförsäkring.

Sakta men säkert får vi lära om.

De rika blir rikare

Direktörerna på Svenskt Näringsliv har i en rapport ­visat hur den svenska produktiviteten – ett sätt att mäta hur mycket vi uträttar på jobbet – stannade av i höjd med 2007.  SVT:s Rapport har visat att om man tittar på BNP per capita, det vill säga tillväxt per invånare, så har svensk ekonomi inte vuxit alls sedan samma år.

Till detta kan vi lägga fortsatt massarbetslöshet och galopperande ojämlikhet där de fattigaste blir fattigare och de rika knösarna bara blir rikare. En enda procent av svenska folket äger en tredjedel av de samlade förmögenheterna, enligt en rapport från Institutet för näringslivsforskning.

Och det skadar ekonomin, ­låter internationella valuta­fonden IMF nu meddela.

Avfärdar teoremet

Det som styrt den ekonomiska politiken i åratal är en idé om att ensidigt satsa på de rikaste och på eliten. Ibland kallas det hästskitsteoremet.

Genom att ge en häst mycket havre kan sparvarna picka många korn ut hästens avföring. Det är därför bra för de små sparvarna att ge hästen mycket att äta.

Teoremet avfärdas nu kraftfullt av IMF i en ny rapport. Hur pengar – eller havre, om man så vill – fördelas spelar roll för tillväxten.

Om inkomstandelen för de ­rikaste 20 procenten ökar så minskar faktiskt BNP-tillväxten. Om man däremot ökar ­inkomstandelen för de fattigaste 20 procenten så ökar BNP, skriver IMF och höjer ett varningens finger för den skenande ojämlikheten.

Föreslår högre skatt

Valutafonden uppmanar nu regeringar att satsa extra på de fattigaste, bland annat genom att plöja ner pengar i hälso- och sjukvården och storsatsa på skolor och utbildning.

IMF föreslår dessutom progressiva inkomstskatter, förmögenhets- och fastighetsskatt samt högre skatt på kapital och aktieutdelning.

Allt i tillväxtens och ekonomins namn, alltså.

Åtta hästskitsår med Anders Borg gjorde inte bara människor fattigare – det gjorde vårt land fattigare. Och det hänger ihop.

Det är sannerligen tid att lära om.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.